18 Mayıs 2008 Pazar

11 doktora, 'sahte rapor' gözaltısı

11 doktora, 'sahte rapor' gözaltısı

İzmir'de, ''sahte sağlık raporu'' düzenlendiği ihbarı üzerine başlatılan operasyonda, bazı kişilerin ''malulen emeklilik'', ''özürlü kontenjanından işe yerleşme'', ''vergi iadesi ve diğer yasal haklardan yararlanma''larını sağladıkları, resmi kurumları zarara uğrattıkları, rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma suçlarını işledikleri iddiasıyla gözaltına alınan 11'i doktor, 29 kişi adliyeye sevk edildi.

Alınan bilgiye göre, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, vatandaşlardan gelen ihbarlar ve bazı tespitler üzerine SSK müfettişlerinin savcılığa başvurması üzerine, ''sahte sağlık raporu'' düzenlendiği iddia edilen gruba yönelik takip başlattı.

Ekipler, yaklaşık 2 ay süren takibin ardından, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinden emekli H.G. (48) ile hastane işlemlerini yakından bildiği ifade edilen M.A'nın (48) liderliğinde oluşturulduğu ileri sürülen bir organizasyonla ''sahte sağlık raporları'' düzenledikleri iddia edilen gruba yönelik önceki gün operasyon başlattı.

İzmir'in yanı sıra, Torbalı, Menemen, Ödemiş ilçelerinde eş zamanlı gerçekleştirilen operasyonlarda, H.G. ve M.A'nın yanı sıra, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli 10 doktor, hastane müdür yardımcısı ve sağlık kurulunda görevli bir memur ile Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir doktorun da aralarında bulunduğu 29 kişi gözaltına alındı.

''Nabız'' kod adıyla gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan zanlıların, suç örgütü oluşumuna giderek, sahte sağlık raporu düzenleyerek bazı kişilerin haksız yere ''malulen emeklilik'', ''özürlü kontenjanından işe girme'', ''vergi iadesi ve diğer yasal haklardan yararlanmalarını sağlama'', ''çalışmadıkları halde, çalışıyor gibi işlemler yaparak SSK'yı zarara uğratma'' gibi eylemleri gerçekleştirdikleri, ''kamu kurumlarını zarara uğrattıkları, dolandırıcılık, rüşvet, irtikap ve görevi kötüye kullanma'' suçlarını işledikleri öne sürüldü.

12 KİŞİ, RAPORLARDA BELİRTİLEN DÜZEYDE HASTA ÇIKMADI

Operasyon kapsamında, özellikle Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinden son dönemlerde verilen sağlık raporlarını inceleyen müfettişler ve polisler, durumundan şüphelendikleri 44 kişinin ifadelerine başvurdu. Bunların arasından seçilen 14 kişinin rahatsızlıklarının, hastanede oluşturulan hakem heyeti tarafından kontrol edildiği, 12'sinin hastalık derecelerinin raporda belirtilen düzeyde bulunmadığının, birinin ise tedavisinin devam ettiğinin ortaya çıktığı öğrenildi.

Düzenlenen raporlar sayesinde, bazı kişilerin ''malulen emeklilik'', ''özürlü kontenjanından işe yerleşme'', ''özürlülere tanınan haklardan yararlanma'' hakları kazandıkları iddia edilerek, geriye dönük olarak raporlardaki incelemelerin devam ettiği de bildirildi. Alınan ifadelerde, sahte raporlar düzenlenmesi için 7 bin ile 2 bin YTL arasında para ödendiği iddialarının yer aldığı da ileri sürüldü. Gözaltına alınan doktorların, hastalıklara teşhis, tanı koyan ve rapora sevk eden kişiler olduğu, sorgularında suçlamaları kabul etmedikleri öğrenildi.

Sorguları tamamlanan zanlılardan 11 doktor sabah erken saatlerde, diğer 18 kişiyse daha sonra polis otobüsüne bindirilerek adliyeye sevk edildi.

AA
21 Nisan 2007

Hiç yorum yok: