11 Mayıs 2008 Pazar

Düşündürücü Bir Karar: Roche, 'çete' suçundan beraat etti

28.03.2008

Roche, 'çete' suçundan beraat etti

Roche Müstahzarları Sanayi A.Ş. eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 18 sanık, ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından yargılandıkları davada beraat etti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan sanıklardan 9'u katıldı.

Duruşmada kararını açıklayan mahkeme heyeti, 18 sanığın, ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından beraatına karar verdi.

Mahkeme ayrıca, sanıklar hakkındaki diğer suçlardan da ''görevsizlik kararı vererek'' dosyalarını İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.


''SSK'ya fahiş fiyatla ilaç alımı''na ilişkin yargılandıkları davada, ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından beraat eden, Roche Müstahzarları Sanayi AŞ eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın da aralarında bulunduğu 18 sanık hakkında, ''İhaleye fesat karıştırmak'', ''Görevi kötüye kullanmak'' ve ''Kamu İhale Yasası'na muhalefet etmek'' suçlarından ''görevsizlik kararı'' verildi.

Mahkeme heyeti, sanıkların bu suçlardan yargılanabilmeleri için dosyalarını İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, müşteki-sanık Veysi Mungan ile tutuksuz yargılanan sanıklardan Azmi Arslan ve Orhan Canpolat'ın da aralarında bulunduğu 9 sanık katıldı. Tutuksuz yargılanan diğer 9 sanık ise duruşmaya gelmedi. Esas hakkındaki savunmalarını yapan sanık avukatları, mütalaa doğrultusunda karar verilmesini istedi.

Mungan da savunmasında, dosyaya gelen raporlardan biri dikkate alındığında, kendi şikayetinde belirttiği konulara yer verildiğinin görüleceğini ifade ederek, beraatına karar verilmesini talep etti.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti Faruk Yöneyman, Veysi Mungan, Orhan Canpolat, Azmi Arslan, Hülya Özdemir, Servet Rüştü Karahan, Sait Ersoy, Nazmi Güleyüpoğlu, Gülşen Terakye, İhsan Yener Kaya, Zehra İnci Koyuncu, Nazmi Celal Güler, Gökhan Demir, Ümit Ceylan, Tahir Ünsal, Ahmet Sarıbay, Burak Mehmet Sarıbay ve İsmail Şeref Sümer hakkında, ''Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından toplanan deliller ve dosya kapsamı dikkate alındığında, bu suçun işlendiğine dair yeterli, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirtti. Mahkeme, bu nedenle söz konusu 18 sanığın bu suçtan ayrı ayrı beraatlarına hükmetti.

Mahkeme heyeti, ayrıca sanıklardan Canpolat, Özdemir, Karahan, Terakye, Koyuncu, Kaya, Güleyüpoğlu, Ersoy, Arslan, Sümer ve Güler hakkında, ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''İhaleye fesat karıştırmak'' suçlarından, Yöneyman, Demir, Ceylan, Ünsal ve Ahmet Sarıbay ile Mehmet Burak Sarıbay hakkında da ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçlarından ''görevsizlik kararı'' verdi.

Kararında, Mungan'ın da aralarında bulunduğu tüm sanıklar hakkında 2734 sayılı Kamu İhale Yasası'nın 56. ve 60. maddeleri gereğince kendi mahkemelerinde kamu davası açıldığını belirten mahkeme heyeti, bu suçun yargılamasının kendi mahkemelerinin görev alınına girmediği sonucuna vardı.

Mahkeme, daha sonra 18 sanık hakkında, ''Kamu İhale Yasası'na muhalefet etmek'', ''Görevi kötüye kullanmak'' ve ''İhaleye fesat karıştırmak'' suçlarından yargılamanın yapılabilmesi için dosyalarını İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderdi.

-MÜTALAA VE İDDİANAME-

Daha önceci celsede mütalaa veren Cumhuriyet Savcısı Savaş Kırbaş, sanıklar hakkında ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüte üye olmak'' suçlarından dava açıldığını hatırlatarak, sanıkların bu suçu işlediklerine ve örgütlü olarak hareket ettiklerine dair cezalandırılmalarına yeterli delil elde edilemediği belirtmişti.

Savcı Kırbaş, olayda örgüt unsurları da bulunmadığı kaydederek, sanıkların beraatlarına kararı verilmesini istemişti.

Sanıklar hakkındaki diğer suçlardan yargılama yapılabilmesi için ''görevsizlik kararı'' verilmesini isteyen savcı Kırbaş, dava dosyasının İstanbul Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesini talep etmişti.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca hazırlanan iddianamede, eski SSK İlaç ve Eczacılık Daire Başkanı Hülya Özdemir ve eski SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Canpolat'ın ''çıkar amaçlı suç örgütü kurmak'', ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçlarından 4 yıl 4 ay - 10 yıl 9'ar ay arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.

Roche Müstahzarları Sanayi AŞ eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman'ın ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak'' ve ''ihaleye fesat karıştırmak'' suçlarından 2 yıl 4 aydan 5 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması öngörülen iddianamede, Roche firmasının eski çalışanı müşteki-sanık Veysi Mungan hakkında da ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak'' suçundan 2-4 yıl arasında hapis cezası talep ediliyordu.

İddianamede, diğer 14 sanığın da ''çıkar amaçlı suç örgütüne üye olmak'', ''görevi kötüye kullanmak'' ve ''ihaleye fesat karıştırmak'' gibi suçlardan çeşitli hapis cezalarına çarptırılmaları isteniyordu.



http://zaman.com.tr/haber.do?haberno=670398&keyfield=C4B06C61C3A720446F73796173C4B1

Hiç yorum yok: