10 Mayıs 2008 Cumartesi

İlaç Firmasından Avantaya Fatura

27 Mayıs 2007

Farmamedya’ya ulaşan belgelerden her ne kadar sahipleri ve yabancı ilaç şirketlerinin eski genel müdürü danışmanları kabul etmeyip, otel lobilerinde yalanlamaya çalışsa da, halen yerli sermayeli bir ilaç firmasının hekim ve eczacılara İlaç Tanıtım Yönetmeliği’ne aykırı olarak dağıttığı avantalara bir de fatura kestiği ortaya çıktı.

Yerli sermayeli ilaç firmasının hekimlere dağıttığı avantalardan, örneğin LCD televizyon için Şirket’e ait fatura kestiği, faturada LCD televizyon bedelini aynen gösterdikten sonra, televizyon bedeli kadar iskonto yaparak, televizyonu hekime “0 YTL” bedelle teslim ettiği anlaşılıyor.

Ancak Türk Ticaret ve Vergi Usul Kanunu’na göre ticari kuruluşların ana sözleşmelerinde yer almayan alanlarda faaliyet göstermeleri sınırlandırılmış durumda.

Yerli sermayeli ilaç şirketinin televizyon, buzdolabı v.b emtialarda fatura kesmesi yürürlükteki yasalara göre suç oluşturduğu gibi “vergi kaçakçılığı” ve olmayan bir alış verişe dayalı “sahte belge – naylon fatura- tanzim etmek” kapsamında değerlendirilebiliyor.

Yerli sermayeli ilaç şirketinin benzer biçimde serbest eczacılara dağıttığı SODEXO ve MİGROS çekleri için de sevk irsaliyesi tanzim ettiği yine Farmamedya’ya ulaşan belgelerden anlaşılıyor ki bu şekilde tanzim edilen sevk irsaliyelerinin süresi içinde faturalandırılması yine V.U.K’nda belirtiliyor.

İlaç firması “0 bedelli” olarak tanzim ettiği faturalarla hem kendi stoklarından çıkış yaparak, envanterini boşaltıyor, hem de her ne kadar bedelli olarak alsa da “0” bedelli olarak tanzim ettiği faturalarda kendi şirketine gelir vergisinin yanı sıra KDV’de tahakkuk ettirmiyor ve vergi kaçakçılığı suçu işliyor.

Yerli sermayeli ilaç şirketinin bu marifetleriyle ilgili belgeleri içeren üç ayrı dosyanın hazırlandığı belirtilirken, dosyalardan birinin tüm bu gayri yasal faaliyetlerinin 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un kapsamına girmesi nedeniyle Rekabet Kurumu’na, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nun kapsamına girmesi nedeniyle Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na, 765 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun kapsamına girmesi nedeniyle de Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilerek suç duyurusunda bulunulacağı bildiriliyor.

Hazırlanan dosyalarda ilaç şirketi yöneticilerinin avantalarla ilgili e – postalarının örnekleri bulunduğu gibi, Şirket’in çalışanlarına bu işlerle ilgili olarak gönderdiği paraların banka hesap hareketleri belgeleri de bulunuyor.

Farmamedya’nın da yakından izleyeceği süreçte, ayrıca Maliye Bakanlığı’nın yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nın halen daha önceki bir marifetleri nedeniyle Bakanlık müfettişlerince Şirket’te sürdürdükleri soruşturmanın ne şekilde genişleyeceği de merak ediliyor. Bu arada İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası’nın yaklaşımı da tüm bu belgeli avanta sisteminde sınanacak.

http://www.farmamedya.com/index.php?module=haberler&num=cefab442b1728a7c1b49c63f1a55781c

Hiç yorum yok: