11 Mayıs 2008 Pazar

İlaçta Sessiz Soygun

Abdullah DİRİCAN

Yurtdışında farklı dozajlarda satılan ilaçlar Türkiye piyasasına sunulurken tercih hakkı tanınmıyor.


Daha önce 10’luk doz halinde satılan Mentopin isimli ilacın Türkiye’deki 10’luk paketleri piyasadan çekilerek sadece 20’lik paketler halinde satılmasına başlandı. Aynı ilaç SSK’ya ise 10’luk paketler halinde veriliyor.

İlacı Almanya’dan ithal eden Sina Sağlık Sanayi ve Ticaret AŞ Ürün Müdürü Dr. Naeem Butt, piyasada tutunmak için bunu yapmaya mecbur olduklarını söyleyerek, “Bizim kâr marjımız düşük olduğu için eczanelere fazla komisyon veremiyoruz. Bu yüzden bizim ilaçlarımızın yerine eşdeğer olan başka ilaçlar veriyorlar. Ama 20’lik tabletler olduğu zaman eczacı reçetede yazan Mentopin’i vermek zorunda kalacak.” diye konuştu.

Mentopin isimli ilacın ortalama kullanma dozunun 10 olduğunu söyleyen Dr. Butt, 20’lik kutudaki ilaç satışının normal olduğunu iddia ederek, “Bu ilacı kullanan insanlar sürekli kullanmak gerektiği zaman ikinci defa almak zorunda kalıyorlardı. Şimdi bu sorun ortadan kalkmış oldu.” dedi. Türkiye’de ilaç satışını denetleyen ve ruhsatlandırma yapan Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nün bu duruma nasıl izin verdiği ise merak ediliyor.

(ZAMAN)

http://arsiv.zaman.com.tr/2000/09/18/haberler/haberlerdevam.htm

Hiç yorum yok: