10 Mayıs 2008 Cumartesi

İNANILMAZ VURGUN

Devlet hastanelerinde sahte heyet raporuyla Roche ilaçları yazdırıldı

Açılan davalarda incelenen şirket bilgisayarları, Roche’un tüm kirli çamaşırlarını gözler önüne serdi.

Akla hayale gelmez vurgun yöntemlerinin ahlatıldığı e-mailler’de, çalışanlar yapılan yolsuzlukları açıkça itiraf ediyor. Devlet hastanelerinde düzenlenen sahte heyet raporlarıyla, hastalara Roche’un ilaçlarının yazdırılması sağlanıyor.

İşte Roche’un yolsuzluklarına diğer örnekler...

‘Müfettişler sahte raporları tespit etti’

Roche çalışanı C.G’den merkeze gönderilen bir e-mail oldukça dikkat çekici. Tarihi belirtilmemiş olan mail’de, Mersin Devlet Hastanesi’nde Emekli Sandığı müfettişlerinin soruşturma yaptığı, sahte heyet raporlarıyla ilaç yazdırıldığının tespit edildiği ve en çok ilacı yazılan firmaların başında Roche’un geldiği aktarılıyor. Yani Roche çalışanı, firmasının yolsuzluğunu bir dedektif gibi takip edip raporluyor: “...Sahte heyet raporlarının gerçek olup olmadığını, raporları endikasyonu olmadan gerçekliği yansıtmayan endikasyonların eklenmesi, karne sahipleri dışındaki kişilerin ilaç kullanması için hak sahibi olmayan kişilere rapor çıkartılıp ilaç temin edilmesi konularında araştırma yapmak için Emekli Sandığı müfettişleri Mersin Devlet Hastenesi’nde çalışma yapmışlardır. Bu çalışmaların sonucunda devlet hastanesinde ilgili kişilere rapor sunulmuştur. Bu roporlara istinaden devlet hastanesi başhekim ve sağlık kurulu imzalı polikliniklere asılmak üzere yazılı bir duyuru yapmışlardır. Bir sonraki aşamada Emekli Sandığı müfettişlerinin vereceği bilgilere dayanarak, Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin Mersin Devlet Hastanesi’ne giderek ikinci bir soruşturma başlatacakları duyumu alınmıştır. Emekli sandığı müfettişlerinin tespit ettiği sahte heyet raporlarının yoğun gittiği eczaneler, sağlık ocağı pratisyen hekimleri ve bu sahte raporlara ürünleri yazılan firma temsilcileri hakkında soruşturma açılacağı söylenmektedir. Ağırlıklı olarak ismi geçen firmalar Roche, N., S. ve M.dir.”

Rakip firmanın ihale zarfını açıp fiyat teklifini değiştirdiler

Roche çalışanı F.O’nın mailinde, O.D adlı bir firmayla ihalelerde rekabet ederken, ihale salonunda yapılan usulsüzlük de açıkca anlatılıyor:“L. Bey, sizinle telefonda da görüştüğümüz gibi 14 Nisan 2004 tarihinde SSK Bozyaka Eğitim Hastanesi’nde gerçekleştirilen ihaleyi O.D aldı. Bizim verdiğmiz 13.8 YTL fiyata karşılık, M.İ. ilk defa normal iskonto rakamlarının üzerine çıkarak, 13.4 YTL fiyat verdi. Bu ihalede kaybettiğimiz kutu rakamı bin adet olmasına karşın, ilk ihale rakamımız 4 bin kutuydu. Ancak diğer bölgelerimizde iskontolarını arttırdıklarını öğrenince bu tesisimizdeki hareketlerini görmek için rakamın 3 bin adetini ay sonunda alınmak üzere erteledik. Nitekim kortuğuimuzda başımıza geldi. Bunun üzerine bugün (21 Nisan 2004) SSK Muğla’da gerçekleştirilen aynı formdaki (05/30) ihaleyi bekledik. Aynı rakamı ileterek verebileceğimiz son rakam bu imajını yaratmaya çalıştık. Çünkü SSK Bozyaka’daki 3 bin kutunun hazırlığı açısından, bu bizim için önemliydi. Fakat bugün yapılan ihalede sadece zarflarını bırakıp çıktılar. Bunun üzerine, ihale depomuz çalışanı zarfı onlar çıktıktan sonra açtırarak, 14.96 YTL’lik O.D fiyatına karşılık, 14.95 YTL fiyat vererek ihaleyi bizim almamızı sağladı.”

SSK’ya atılan kazığın itirafı

Bir Roche çalışanı C.K, gönderdiği maillerde SSK’ya satılan ilaçlara nasıl 2-3 kez fiyat artışı yapıldığını itiraf ediyor. SSK ihalelerine doğrudan giremediklerini, bunun için de aracı depolar kullandıklarını anlatan Roche çalışanı, aradaki karın doğrudan kendilerine gelmediğini, depolarla paylaşıldığını itiraf ediyor.“...SSK ihalelerine biz direkt zaten giremiyoruz. Aracı depolarda da 2-3 kez fiyat artıyor. Yani o fazla satışın karı bize gelmiyor. Ancak biz bu şekilde depoyu görünce, o da bizi başka şekilde görüyor. Bu olayın açığa çıkış nedeniyse şirketten kovulan ulusal satış müdürü. (Roche’taki yolsuzluğunu ortaya çıkardığı için görevinden alınan Veysi Mungan’ı kastediyor.)”

Hizmet faturası kesip vergi kaçırmışlar

Roche çalışanlarının e-maillerinde, vergi kaçakçılığı da ortaya çıktı. Roche ile anlaşan eczane depoları tarafından, firmaya düzenlenen “hizmet faturası” adı altında faturalar kesildiği ve bu şekilde bir taraftan vergi kaçırılırken, diğer taraftan da haksız kazanç elde edildiği tespit edildi. Hizmet faturaları incelendiğinde, faturayı düzenleyen ecza deposundan hiçbir şey alınmadığı halde, ödeme yapılmış gibi gösterildiği anlaşılıyor. Aslında yapılan bu ödeme miktarı, ecza deposuyla Roche arasında anlaşmalı olarak paylaşılıyor. Örneğin Roche bir ilacını, depoya 100 YTL’ye fatura ediyor. Depo SSK, devlet ya da üniversite ihalesini alabilmek için fiyat kırmak zorunda kalıyor ve 50 YTL’ye kadar iniyor. Böylece depo 100 YTL’le aldığı ilacı 50 YTL’le satmış oluyor. Bu durumda aradaki 50 YTL’lik fiyat farkını Roche, “hizmet faturalarıyla” kapatıyor. Yani depoya bu farkı ödüyor ama, karşılığında 50 YTL’lik hizmet faturası alarak, kendisine gider gösteriyor. Böylece yüksek harcama ve giderleri nedeniyle yıl sonunda vergi ödemekten kurtuluyor.

İşte bu örneği somutlaştıran iki e-mail:

* Roche çalışanı V.M’nin e-maili: SSK ihalelerinde tüm depolara temlik uygulamasıyla çalışıyoruz. İmallere yüzde 10, ithallere yüzde 7 hizmet faturasıyla ödeme yapılacak şekilde çalışmaktadır. Fiyat kırarak ihaleyi almak durumlarında da, normal fiyatla (ithalatçı-imalatçı) Roche’dan depoya iskontosuz faturalama yapılır. Roche faturasıyla, deponun ihaleyi kazanarak, SSK’ya kestiği faturadaki fiyat farkı, depodan alınan hizmet faturasıyla depoya ödenir.

* Roche çalışanı V.T’nin e-maili: “...Ü.C’nin onayı ile 15 Haziran itibariyle eczanelerden depolara gelen iade mallara ait fiyat farklarının depolara liste fiyatından faturalanarak gönderilmesi ve bu ürünlerle ilgili gönderilen ürün tutarları kadar TL’nin depolardan hizmet bedeli faturası alınmasını rica ederim.”

Tüm sağlık ocaklarını Roche Ocakları yapalım

Polis, Roche’un Türkiye’nin farklı yerlerindeki birçok sağlık ocağıyla para ya da menfaat karşılığı gizli anlaşmalar yaptığı iddiasını ortaya koyuyor. Roche bu yöntemlerle, sadece kendi ilaçlarının satılmasını sağlamak için sağlık ocaklarını kendisine bağlı hale getiriyor....

* Roche çalışanı A.K’nin e-maili: “.....her merkez sağlık ocağında hipertansiyon-obezite-diyabet polikliniklerinin açılmasını sağlamalı ve bu sağlık ocakları Roche Sağlık Ocakları haline getirilmelidir. Bu konuda gerekiyorsa Sağlık Bakanlığı ile temasa geçilmesi ve projenin tüm Türkiye’de yaygınlaştırılmasının büyük avantaj sağlayacağı kanaatindeyim.”

Bir baskül karşılığı, tüm anemililere hamile ilacı

Aydın’ın Koçarlı ilçesindeki sağlık ocağı, gebelerin hem boyunu hem kilosunu aynı anda ölçen bir terazi alınması karşılığında, Roche’un sadece gebeler için için olan ve bebeğin vitamin ve mineral gereksinimini karşılayan Pronatal adlı ilacının kullanılacağı sözünü veriliyor. Hatta sadece gebeler için değil, gebe olsun olmasın anemisi olan herkese Pronatal yazılacağı da özellikle belirtiliyor.

Roche çalışanı F.A’dan gönderilen e-mail şöyle: “Koçarlı Sağlık Ocağı’na hemocounter cihazı (demir eksikliğini tespit eden) alındı ve her hastanın hemoglobinini ölçerek para kazanmaya çalışıyorlar. Supradyn Pronatal için bulunmaz fırsat. Gebelerin hem boyunu, hem de kilosunu aynı anda ölçen terazi istenmekte. Ancak gebe olsun olmasın anemisi olanlara da Pronatal reçete edecekler. Demir preparatı çalışanlar tarafından rekabetin yoğun olduğu sağlık ocağına yatırımımızla fark yaratmayı ve sıkı takip altına almayı istiyorum.”

Anlaşmalı ihale aldılar

Roche çalışanı Ş.N’den gönderilen mail: “SSK Balıkesir Hastanesi’nin bugün düzenlediği ihalede yer alan 4 bin 500 adet TLC Flakon ihalesinde Mustafa Nevzat İlaç Firması 1.4 YTL’ye kadar fiyat indirdi. Başeczacı ile yaptığımız görüşmede, bizim tekrar uygun fiyat vermemiz durumunda Mustafa Nevzat’tan tekrar fiyat istememesini temin ettikten sonra 1.395 YTL fiyat verdik ve ihale bizde kaldı.”

Hilal Öztürk

http://www.vatanim.com.tr/root.vatan?exec=haberdetay&tarih=09.10.2006&Newsid=89589&Categoryid=1

Hiç yorum yok: