13 Mayıs 2008 Salı

'Neşter' ile SSK'dan Meday firmasına çıkar sağlandı...

NEŞTER DAVASI'NDA İNANILMAZ İDDİALAR !..

Neşter operasyonu davasında Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan iddianamesinde, inanılmaz bulguları mahkemeye sundu.

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=85481

22 Mayıs 2003 Perşembe 00:02

EDA HAN

ANKARA - Neşter operasyonu davasında Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan iddianamesinde, Eskişehir SSK Hastanesi'nde çalışan Prof.Dr. Barbaros Dokumacı'nın yabancı uyruklu Chava Bondy'nin evinde yapılan aramada elde edilen belgelere göre, ELA isimli kuruluş ile IDEF 08 isimli klinik çalışma için 19.02.2001 tarihinde sözleşme imzaladığı ve bu sözleşmede her hasta için bin 234 Euro olmak üzere toplam 12 bin 348 Euro'nun çek marifetiyle Barbaros Dokumacı'ya ödeneceği hükmünün yer aldığı, bu sözleşme ve klinik çalışmadan kurumun bilgisi olmadığı belirtildi.

Doç. Dr Kenan Ömürlü tarafından çok sayıda stent uygulandığı bazılarına gerçekten uygulanan stent sayısından daha fazla stent kullanılmış gibi reçete ve rapor düzenlendiği, bu şekilde gerçek dışı belge düzenlenmek suretiyle bu stentlerin bedelini SSK'dan tahsil edilerek Meday firmasına çıkar sağlandığı kaydedildi.

İddianamede, tıbbi malzeme firmalarının bir bölümünün dernek çatısı altında örgütlendiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Bu derneklerden biri de, kısa adı SADER olan Sağlık Gereçleri Üreticileri ve Temsilcileri Derneğidir. Keza dernek 1991 yılında kurulmuş olup, 60 kadar üyesi bulunmaktadır. Ancak bu dernek, içinde baskın durumda olan ve kardiyoloji malzemelerinin satımı konusunda pazarın büyük bir oranına sahip bulunan firmalarca kontrol edilmektedir. Önceleri derneğin etkin bir faaliyeti olmamakla birlikte 2001 yılından itibaren, kartel oluşturma kararı alan firmalardan derneğe üye olmayanların dernek çatısı altına alındıkları görülmektedir.

Hemen akabinde de gerçekleştirilen genel kurul sonrası karteli oluşturan firma ortaklarından müteşekkil yeni yönetim kurulu iş başına getirilmiş, bu konuda seçim aşamasında büyük bir çaba harcanmıştır. Görünürde derneğin faaliyeti gibi görülen ortak karar ve girişimler sanıklarca oluşturulan "Kardiyoloji Çalışma Grubu" tarafından yönlendirilmektedir.

Bu üst yapılanma ayrıca "stent grubu" ve "Pacing ve Elektrofizyoloji Malzemeleri Dağıtıcısı Firmalar Platformu (PEFİP)" adı altında alt yapılanmalara ayrılmıştı "Stent Grubu" stent satışıyla, "PEFİP" ise Kalp Pili ve AICD'nin satışlarına ilişkin olarak kartelin oluşturduğu alt yapılanmalardır.

Tüm bu yapılanmalar belli bir disiplin altında oluşturulmuş, nitekim sanıklara ait bilgisayarlardan elde edilen verilere göre, düzenli şekilde toplantılar yapıldığı, bu toplantılarda alınan kararların tutanakla belirlendiği, ortak kararlar aleyhine girişimlere ilişkin yaptırım öngörüldüğü, keza kimi yasal olmayan kararların yasalmış gibi görünen kurallara bağlandığı gözlenmiştir.

Oluşturulan bu yapılanmalarda yer alan sanıkların bir bölümünün, SADER üyesi olmamakla birlikte ortak çıkar içinde hareket ettikleri de vakidir. Kardiyoloji Çalışma Grubunu oluşturanlar, ilk olarak dünyada tıbbi malzeme fiyatlarının giderek düştüğünü, ülkemizde gerçek dışı ithalat faturalarına rağmen bu durumun er geç dile getirileceğini, o zaman da satış fiyatlarının aşırı düşeceğini, bu halde de yüklü kardan olacakları gibi, yüksek miktardaki bir geri ödemeyle de karşılaşacaklarını görmüşlerdir.

Bu nedenle de 2001 yılından itibaren bir araya gelerek fiyatların aşırı düşmemesi ve geri ödemenin Bakanlar Kurulu kararıyla yok sayılması için toplantılar düzenlemişler, aldıkları kararlar doğrultusunda yetkililerle görüşmeye çalışmışlardır. Aslında o dönemde ne yazık ki; pek çok kamu yetkilisi de durumdan haberdardır."

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=85481

Hiç yorum yok: