13 Mayıs 2008 Salı

'Neşter'de İlginç Adres Aynı: Mesa Koru Sitesi Sardunya Blokları

PROF.DR. DERVİŞ ORAL'IN AİLESİNİ BİLİMSEL GEZİ ADI ALTINDA TATİLE GÖTÜRDÜĞÜ BELİRLENDİ

SSK'ya tıbbi malzeme alımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan Neşter Operasyonu davası açıldı.Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından açılan davanın iddianamesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof.Dr. Derviş Oral hakkında yeminli banka murakıplarının yazdığı rapor yer aldı. Raporda, şunlara yer verildi:

22 Mayıs 2003 Perşembe 00:28

EDA HAN

ANKARA - SSK'ya tıbbi malzeme alımında yolsuzluk yapıldığı iddiasıyla başlatılan Neşter Operasyonu davası açıldı.


Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından açılan davanın iddianamesinde, KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın doktoru Prof.Dr. Derviş Oral hakkında yeminli banka murakıplarının yazdığı rapor yer aldı. Raporda, şunlara yer verildi:


"Doktor Derviş Oral, eşi ve oğlu adına farklı banka şubelerinde çok miktarda hesapların bulunduğu, bu hesaplara nakit paralar yatırıldığı, ancak, bu paraların kim tarafından yatırıldığının tespitinin zor olduğu, adı geçenin Dışbank Kavaklıdere'deki hesabına Tera firması sahibi Mert Aygen tarafından değişik tarihlerde 7 bin 500 dolar, Tera firması hesabından 2 bin 850 dolar, Okan Gültan isimli şahsın hesabından ise 4 bin 500 dolar para girişinin olduğu, bu işlemler yapılırken hesaplardan nakit çıkış ve nakit giriş (dahili kasa mahsup yöntemi) kullanılarak söz konusu para hareketlerinin ileride yapılacak bir denetim sırasında gizlenmesi amacıyla yapıldığı, bu hesapların incelenmesi sırasında banka yetkilileri tarafından hesapların gizlenmeye çalışıldığı, Derviş Oral'ın eşi Havva Oral'ın bazı kredi kartı borç ödemelerinin firmalarca yapıldığı, ayrıca Ankara Beytepe'de bulunan Angora Evleri'nden almış olduğu konutların senet ödemelerinin Meday firması elemanları Yusuf Yener, Selçuk Salur ve Tekin Kutlu tarafından yatırıldığı,

yine aynı şekilde adı geçen doktorun halen ikamet ettiği evinin 2000-2003 yılları arasındaki apartman aidatlarının tamamının Meday firması elemanlarınca yatırıldığı tespit edilmiş, diğer yandan adı geçen doktorun Mesa firmasından satın aldığı Ankara Mesa Koru Sitesi Sardunya Blokları'ndaki gayrimenkule ait tapunun tapu dairesinden alımının da Meday firması ortağı Salih Uğur tarafından gerçekleştirildiği

belirtilmiştir."


Aldan, iddianamesinde Oral'ın uçak bedellerini de olağan karşılamak doğru olmayacağını belirterek, "Sanığın tüm ailesinin bilimsel çalışma adı altında gezilere götürüldükleri görülmektedir. Bunu da olağan promosyon gideri saymak ta mümkün değildir" dedi.

Sanığa çok miktarda Meday, Medim, Onmed ve Tera firmalarınca yapılan ödemeler bulunduğuna dikkat çeken Savcı Aldan, bu ödemelere ilişkin sanığın savunmalarını şöyle değerlendirdi:


"Sanık firma ortakları ve çalışanlarının işlerinin yoğunluğu dolayısıyla kendisine ait bazı ödemeleri yaptıklarını, ancak bu ödemelerin tümünün parasını firmaya ödediğini savunmaktadır.


Malzeme kullanım karşılığı pek çok menfaat temin eden sanığın bu savunması doğru değildir. Kaldı ki, firma ortaklarına harcama karşılığını ödediğine ilişkin bir belge ibraz edememiş, hatta tanık bile gösterememiştir. Kaldı ki sanığa ait özel ödeme bilgileri firmanın kayıtlarında ne aramaktadır? Yine sanık Salih Uğur her zaman ödeme yapılacak aşamada sanıktan parayı önceden aldığını öne sürmekte ise de, firma çalışanlarından Selçuk Salur sanığın ödemelerine ilişkin olarak Salih Uğur'un bir dosya tuttuğunu, sanığın kooperatif ödemelerinden bir bölümünün parasının bu dosyada hazır halde bulunduğunu, bazen de Salih Uğur'un talebi doğrultusunda firmanın kasasından alarak yatırdığını söylemesi karşısında, gerek sanığın ve gerekse diğer sanık Salih Uğur'un beyanlarının gerçeği yansıtmadığı dolayısıyla malzeme kullanmanın karşılığı olarak sanığın kooperatif ödemelerinin Meday firmasınca ödendiği anlaşılmaktadır.

Bunun yanında sanık Mert Aygen'in toplam 7 bin 500 dolar tutarındaki sanığın hesabına yaptığı havalelerin kira bedeli olduğu öne sürülmüştür.


Oysa gerek site yöneticisi Mustafa Şan Kızılkaya ve gerekse site müdürü Sait Akata'nın beyanlarıyla, Mert Aygen'in sitede bulunan sanığın evinde kiracı olarak kalmadığı anlaşılmıştır. O dönemde evde oturan kişi yine bir medikal firma çalışanı olan Serdar Tümerdem'dir.

Bilahare eve Turgay Topuz taşınmıştır. Turgay Topuz sitenin yöneticisi ve müdürüne sanık Mert Aygen'in kirada oturduğuna dair sahte belge almak için baskı yapmış, yine avukat olduklarını belirten kişilerce, site bekçisi yönetici ve site müdürünün adreslerini vermediği için tehdit edilmiştir. Kaldı ki, evin şu anki kirası site idaresinden alınan bilgiye göre, 400 milyon lira civarındadır. Dolayısıyla 750 dolar ev kirası olarak nitelense dahi, evin rayiç değerine göre oldukça fahiştir.

Öte yandan, sanıklar tarafından evin 1998 yılı içinde kiralandığı belirtilmektedir.Yine ibraz edilen bir banka dekontu fotokopisinde Mert Aygen'in kira bedeli olduğu kaydı bulunmaktadır. Emniyet görevlileri ile banka murakıplarınca banka şubesine bizzat gidilerek araştırma yapılmasına rağmen, böyle bir ödeme dekontuna rastlanmamıştır. Kaldı ki, madem eve 1998 yılı içinde taşınıldı ise, neden 14.01.1998 tarihli banka dekontunda Ocak 1997 tarihinin yani eve taşınılmasından bir öncesinin kira bedeli teslimatı yazılmıştır?

Sanıklardan Handan Aygen'in beyanına göre, Mert Aygen'in eve taşınma tarihi 1998 yılının sonudur. O halde daha ev kiralanmadan mı kirası ödenmeye başlanmıştır? Ev kirası belli aralıklarla yapılan ödemelerdir. Bir evde yaklaşık 2 yıl oturmaya karşılık ödemeler olağan ev kirası ödemesine ilişkin, sürelerle yapılmamıştır. Aslında Tera firmasında elde edilen bir klasördeki dekontlar üzerine sanık Handan Aygen tarafından alınan "3 stent Derviş" gibi notlar gerçeği ortaya koymaktadır.

Yapılan anlaşmalara göre değişmekle beraber, firmalar hekimlere kullandıkları malzeme başı haksız çıkar sağlamakta ve stent başına 250 dolar vermektedirler. Dolayısıyla sanık Derviş Oral'a 750 dolar şeklinde yapılan ödemeler kira değil, her 3stent uygulaması karşılığında yapılan haksız çıkardır."


(...)

http://www.habervitrini.com/haber.asp?id=85493

Hiç yorum yok: