10 Mayıs 2008 Cumartesi

ÜNİVERSİTEDE 5 MİLYON YTL'LİK İLAÇ YOLSUZLUĞU

Üniversitelerde yaşanan yolsuzluklara bir yenisi daha eklendi.

Kamu İhale Kurumu'nun 47 üniversitenin ihalelerinde usulsüzlük tespit etmesinin ardından Maliye Bakanlığı müfettişleri de Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)'nde sahte reçeteler ve öğrencilerin sağlık karneleriyle yolsuzluk yapıldığını ortaya çıkardı.

Üniversitedeki yetkili kişilerin belirli eczanelerle anlaşarak yaptığı yolsuzluğun boyutlarının 5 milyon YTL'yi bulduğu belirtiliyor. Üniversitenin Mediko Sosyal Merkezi'ndeki evraklarının incelenmesinde sona gelen müfettişlerin, sorumlular hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacağı belirtildi. Yolsuzluğa adı karışanlar YTU Elektrik ve Elektronik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Galip Cansever'in ismini de kullanmış. Cansever'in kendi reçetesindeki ilacın dışında yüksek fiyatlı ilaçların yazıldığını rektörlüğe bildirdiği öğrenildi.


Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki (YTU) ilaç yolsuzluğu Sağlık Kültür ve Spor Dairesi'ndeki görevli bir memurun tesadüfen öğrenci reçetelerini incelerken 2006 yılındaki reçete sayısındaki büyük artışı fark etmesiyle tespit edildi. Görevli memur Çağla Baytok Önol, rektörlüğe yazdığı dilekçede ödeme için eczanelerden teslim alınan reçetelerin üniversitede protokol kaydının olmadığını fark ettiklerini, konuyu ilgili birimlere ilettiği halde Mediko Sosyal Merkezi'ndeki sistemden protokol listelerinin çıkısının alınamadığını söyledi. Yoğun is temposu içinde evrakların yığıldığını ve ödemeler için yetkililerin kendisine zorla evrak imzalatıldığını ileri süren memur Çağla Baytok Önol, sorumluların bulunmasını istedi.

Dekanların reçetesi de kullanılmış

YTÜ'deki ilaç yolsuzluğu üç ayrı yöntem kullanılarak yapıldı. Yolsuzluk, öğrenciler adına sahte reçete düzenlenerek yapıldığı gibi üniversiteden sağlık karnesi almayan öğrencilerin adına kame çıkartılıp, bu karneler üzerinden ilaç alımı gerçekleştirilerek yapılıyor.

Yolsuzlukta diğer bir yöntem olarak da çalışanların reçeteleri kullanılmış. Bu yöntemde Mediko Sosyal Merkezi'nde 1 veya 2 ilaç yazdıran çalışanların ilaç sayısı daha sonra 4'e çıkarılmış. Özellikle de yüksek fiyatlı ilaçlar yazılmış. Burada da çalışanların durumu fark etmemesi için genellikle sağlık kurulu raporuyla ilaç alan kişilerin seçildiği belirlendi. Sağlık kurulu raporu olmayan hastalar ilaç ücretinin yüzde 20'sini ödemek zorunda oldukları için bu yöntemin sadece raporlu çalışanlara uygulandığı belirtiliyor.

YTÜ Rektörü Prof. Dr. Durul Ören konunun Sağlık ve Maliye Bakanlığı ile birlikte İstanbul Eczacı Odası Başkanlığı'na da intikal ettiğini belirterek, üniversite bünyesinde oluşturulan bir komisyonun olayı incelediğini kaydetti. Prof. Dr. Durul ören, incelemenin sonucuna göre tüm hukuki sürecin işletileceğini belirtti. YTÜ'deki yolsuzluğun ortaya çıkmasından sonra YTÜ ile anlaşmalı eczanelerden Eylül Eczanesi kapandı.

Mediko Sosyal'daki bazı görevliler ise emeklilik için başvuru yaptı.

Mediko Sosyal'de görevli altı doktor ve başeczacının adının karıştığı yolsuzlukta adı geçen Selin Eczanesi'nin sahibi Sema Kılıç'ın YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç'ın eşi olduğu ortaya çıkmıştı.

Ankara Üniversitesinde de yolsuzluk yapılmıştı Benzer bir ilaç yolsuzluğu da iki yıl Önce YOK Genel Sekreteri Turgut Kılıcın eşi Sema Kılıca ait bir eczane ile Ankara Üniversitesi'nde gerçekleşmişti. Ankara Üniversitesi Mediko Sosyal Merkezi'nde görevli bazı hekimlerle başeczacı ve bir eczanenin işbirliği yapmasıyla, ilaç yazımına dayalı sahte reçete ile üniversitenin üç yılda 171 bin YTL zarara uğratıldığı tespit edilmişti. Rektör Prof. Dr. Nusret Aras'ın YÖK Genel Sekreteri Turgut Kılıç'ın eşi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasının ardından eczane kapatılmış, reçeteleri kontrol makamı olarak görev yapan başeczacı emekli olmuştu.


19 Şubat 2007

(Zaman )

http://www.beo.org.tr/modules.php?name=News&file=print&sid=840

Hiç yorum yok: