10 Mayıs 2008 Cumartesi

Ohh!..Ne ala memleket : "RTÜK Bütçesinden Kongre Seyahati "

07 Mayıs 2005

Parası RTÜK Bütçesinden Kongre Seyahati

Şu anda tüm yayınları seyrederek, belden aşağı yayın yapan yabancı televizyonlarla uğraşan Radyo Televizyon Üst Kurulu’nda yaşanan ilaç skandalını ne kadar izledikleri bilinmese de, yaşananlar televizyon dizisi olacak kadar ilginç.

Bu arada, RTÜK’de yüzlerce milyar TL’yi, bulan ilaç yolsuzluğu soruşturması raporunun Üst Kurul’da görüşülmesinden bir hafta önce Kurum dışına sızdırıldığının saptandığı öne sürülüyor.

Sağlık Bakanlığı’nca Türkiye’de satışı engellenen Vioxx ve Celebrex’i de içeren “çıkar karşılığı reçete yazılması” soruşturmasını inceleyen iki hukukçu tarafından hazırlanan raporun, Üst Kurul’a sunulmadan 4 Nisan 2005 pazartesi günü saat 15.32 ‘de RTÜK’na ait olmayan dışındaki faksa gönderildiğinin dava dosyasında kayıt altına giren bir belgede ortaya çıktığı belirtiliyor.

Öte yandan gelen bilgilerden iki hukukçu tarafından hazırlanan raporu, Üst Kurul’a sunan Hukuk Müşavirliği yazısının 5 Nisan 2005 tarihini taşıyor olmasına karşın soruşturma raporunun hukuk müşavirliğinden geçmeden dışarıya sızdırılmış olduğu da anlaşılıyor.

RTÜK’de hukukçularca hazırlanan raporun Üst Kurul’a ulaşmadan dışarıya sızdırılıyor olabilmesi RTÜK’de ilaç yolsuzluğu yapan bir “çıkar örgütü” olduğu konusundaki iddialarını yeniden gündeme getiriyor.

RTÜK’deki ilaç yolsuzluğu iddiası 2004 yılının ocak ayından bu yana, iki kez soruşturma konusu olarak RTÜK gündeminde yer almıştı. Hatta, RTÜK Başkanı Fatih Karaca’ya 2 Mart 2005 günü düzenlendiği basın toplantısında bir gazeteci tarafından ilaç yolsuzluğu iddiaları yöneltilmiş ve Karaca tarafından da, bu konunun hukuk müşavirliğince incelendiği, gelişmeleri basına aktaracaklarını belirtmişti.

BİLGİYE HASRET RTÜK DOKTORU

Bu arada yargıya akseden dava dosyasına giren belgelerden Kurum doktoru iç hastalıkları uzmanı Dr. Nermin Aydın’ın kendi uzmanlık alanı dışında bir çok uzmanlık dalı ile ilgili toplantılara ilgi duyduğu ve öğrenme aşkı ile bu tür toplantılara katılmak için büyük bir özveride (!) bulunduğu da anlaşılıyor.

Bu arada ilginç olan, Kurum doktoru Aydın, SSK’da çalışırken bu tür toplantılara yıllık iznini kullanarak katılırken, RTÜK’de son beş yıldır görev yapmaya başlayınca toplantılara, kendini görevlendirterek, üstelik harcırah alarak katılmaya başlıyor.


Ancak, 2002 yılında bir üyenin muhalefet etmesiyle harcırahlı kongre turizmi son bulurken, Dr. Nermin Aydın’ın bu gezilere eşiyle birlikte katılıp katılmadığı bilinmediği gibi, 2000 – 2002 yılları arasında “harcırah” alarak katıldığı sekiz ilaç firması gezisinde RTÜK tarafından ödenen paraların ne şekilde tahsil edileceği, yasal faizlerinin ne olacağı, kimlere zimmet çıkarılacağı, Dr. Nermin Aydın ile Kurum’un iş akdinin devam edip etmeyeceği de bilinmiyor.

http://www.farmamedya.com/index.php?module=haberler&num=854d9fca60b4bd07f9bb215d59ef5561

Hiç yorum yok: