11 Mayıs 2008 Pazar

Pes doğrusu: "Piyasada teksen ucuza ilaç satılır mı hiç?.."

"Piyasada arslan gibi teksen 88 milyona ilaç satılır mı hiç?.."

Emine ALGAN

2004-08-23


Yabancı ilaç firmaları adına sorularımızı yanıtlayan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı ve Novartis Genel Müdürü Altan Demirdere, Roche`un aynı ilaca üç farklı fiyat uygulamasını değerlendirdi. Demirdere, ilaçta yüzde 14`lük indirim olduğunu belirtip firmaların kardan zararı telafi etmeye çalıştıklarını söyledi

Roche firmasının, bir ecza deposuyla anlaşarak ihalelere başka depoların girmesini engellediği ve bu depoların şikayetleri, ayrıntısıyla VATAN `da yer aldı. Ecza depolarıyla ilaç firmaları arasındaki ilişkilerin rekabet kurallarını ihlal etmesi durumunun Roche `la sınırlı olmadığı diğer firmalardan gelen açıklamaların satir aralarında yine çok net olarak görülüyor. Örneğin Novartis `in açıklamasında şöyle deniyor: `Anlaşma yaptığımız 17 ecza deposunun sözleşmelerinde Novartis ürünlerinin SSK `ya imalatçı fiyatından daha yüksek fiyat ile fatura edilmemesi hususu yer almıştır. Böylece depoların ihale masrafları ve ihale karları Novartis tarafından sübvanse edilerek, SSK `nın imalatçı satış fiyatımızın üzerinde ilaç alması önlenmiştir.`


Novartis Genel Müdürü ve aynı zamanda Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Başkanı Altan Demirdere ile ilaçta son yaşananlar ve sektöre yöneltilen suçlamaları konuştuk.


`20`ye mal edip 100`e sattığımız doğrudur`


* Türkiye Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç geçen gün bir açıklama yaptı ve 88 milyona satılabilen bir ilaca 230 milyon imalatçı fiyatı verilmesiyle ilgili `Firmalar şişirilmiş belgelerle imalatçı fiyatı alıyor` dedi. Burada tek firma değil, tüm sektör suçlanıyor. AİFD ne diyor bu konuda?

Bakın, Domaç benim fakülteden de asistanımdı, tanırım . Söylediği şey eskiden doğru olabilirdi belki ama artık belge diye bir şey yok. Şişiriliyor demesi için deli olması lazım! O da biliyor ki yeni ilaç kararnamesinde Avrupa `nın en ucuz fiyatına geçtik. Şunu demek istiyorsa `İlacın maliyeti normalde 20,100`e satıyorlar`, bu doğrudur. Bu sır da değildir. Benim maliyetim bu kadar, üstüne kar koyuyorum dediğiniz zaman maliyetinizle oynama şansı vardı. Yeni fiyatlandırma sisteminde böyle bir şey yok.

* Eskiden şişirilme var mıydı yani?

Eskiden öyle bir itham vardı.

`Roche işi yüzüne gözüne bulaştırdı`

* 88 milyona satılabilen bir ilaç 230 milyon fiyat almışsa şişirilme yok mu?

Bu Neorecormon başımıza büyük iş açtı. Avrupa `nın en ucuzunun üçte biri fiyatına sen bunu nasıl satarsın kardeşim! 88 milyona nasıl satarsın! Paraya mı ihtiyacın var? Bunun sebebini anlamış değilim. Kopyası vardır, o başka. Ama kopyası yok, bir şeyi yok, aslan gibi kanser ilacı. Nasıl indirirsin! Eşantiyon ver daha iyi. Böyle rezil edip yüzüne gözüne bulaştırıyorsun. Hadi kendi yüzüne gözüne bulaştırdın, bizi niye içine çekiyorsun?.. Novartis `in böyle bir indirimini göremezsiniz .

* Peki, bu en ucuz 5 ülke meselesinden önce Novartis `in de verdiği fiyatlar daha mı pahalıydı?

Benim verdiğim fiyatları bakanlığın kontrol etmesi lazım, ediyor zaten. Şimdi kıyas sistemi var, ilaç fiyatları yüzde 14 düştü. Buradan 400 milyon dolar kazandı bakanlık. Eğer bizdeki ilacın en ucuzunu da Avrupa seviyesine çıkarmamıza izin verseydi yüzde 14 değil, 4 olacaktı kazancı . Teşekkür edilmesi lazımken, `Bugüne kadar kazıklandık` demek... Böyle mantık olmaz!

`Ne yani vakıf mıyız biz?`

* Yeni fiyatlarla kar etmiyor musunuz sonuçta?

Tabii ki ediyoruz. Tabii ki biz şu anda kardan zarar ediyoruz. Ama niye kardan zarar edeyim kardeşim! Bana bunun mantığını söyleyin yüzde 25 yapayım, daha da zarar edeyim. Varlığım Türk varlığına armağan olsun! Vakıf mıyız biz!

* Demek ki karınız çok yüksekmiş, şimdi biraz düştü

Çok yüksek değil. Bizim kar oranları her sene yaptığımız kitapçıklarda gösterilir. Tabii ki kar edeceğiz ama kazıklamakla kar etmek arasında fark var. Aslında biz bu yüzde 14`ü geri alabilmek için uğraşıyoruz, sürekli yazışıyoruz.

* Bu indirim de geri alınacak yanı?

Tabii. Ama biz geri almak için uğraşırken böyle skandallar bize hiç de yardımcı olmuyor yani. O zaman indirim yapan herkes, şimdiye kadar indirimsiz sattığı fiyattan kazıklıyordu, demeli. Var mı böyle bir mantık!

`Yerli ilaç firması Mustafa Kemal ben İngiliz Kemal `

* Tamam, ama şu anda bu yüzde 4`ün nereye, nasıl harcandığı daha önemli. Bu yüzde 4`ün bir kısmı birilerinin cebine gidiyorsa önce bunu düzeltmek gerekmez mi? Benim işim bunu sorgulamak

Doğru. Bunun şu kadarı yerine giden harcamaysa (bir daire çizip küçük bir bölümünü göstererek), şu kadarı da zarar olan harcama (kalan geniş kısım). Türkiye `de israf yok demiyorum, var. Ama o kadar çok yanlış var ki... Yerli ilaç sanayiinin hangisi kazandığını ilaca yatırmış? Sonra da o Mustafa Kemal olsun, ben İngiliz Kemal olayım. Yok böyle bir şey!

Vatan

Hiç yorum yok: