10 Mayıs 2008 Cumartesi

Rahmi Koç Buyurdu: “Devlet Hastaneleri Özelleştirilmeli.”

29 Haziran 2007

Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, devletin sırtında büyük bir yük olarak nitelediği hastanelerin özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. Devlet hastanelerinin özelleştirilmesinde büyük yarar gördüğünü vurgulayan Koç, öncelikle sigorta sorununun çözümlenmesi gerektiğini, sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin ekonomik durumuna da dikkat çeken Koç, "Memleket iyi yolda gidiyor daha da iyiye gidecek." ifadesini kullandı.

Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nin yeni bloklarının açılışı Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Rahmi Koç, Mustafa Koç, Ali Koç tarafından yapıldı. Açılış sonrası basın mensuplarının sorularını cevaplayan Rahmi Koç, devlet hastanelerinin özelleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye'de özel sektörün Turgut Özal'ın teşviki ile hastane yapımı ve işletilmesi işine başladığını anlatan Rahmi Koç, son dönemlerde güzel ve nitelikli hastaneler yapıldığını, çok iyi sonuçlar alındığını vurguladı.

Devlet hastanelerinin özel sektöre bırakılması gerektiğine işaret eden Koç, "Yavaş yavaş bütün devlet hastanelerinin özel sektöre devredilmesinin idaresi bakımından, hükümetin sırtından bu yükün kaldırılması bakımından fayda var." dedi.
Bir gazetecinin, "Hastanelerin özelleştirilmesi mi lazım?" sorusuna ise Rahmi Koç, "Tabi tabi. Bütün hastanelerin özelleştirilmesi lazım. Yalnız burada sigorta sorunu var. Herkese söz veriyor politikacılarımız. Herkes sigortalı olacak, herkesin de bakım garantisi olacak." şeklinde yanıt verdi.

Sosyal güvenlik reformunun henüz yürürlüğe girmediğine işaret eden Koç, bu işi kökünden bir revizyona tabi tutmak gerektiğini de söyledi. Hükümetin de bunu yaptığına dikkat çeken Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, " ABD'nde hastaneler dahi, mezarlıklar dahi, hapishaneler dahi özel. Dolayısıyla biz de demiyorum ki mezarlıklar, hapishaneler, itfaiye özelleşsin ama hastanelerin süratle özelleşmesinde büyük fayda var. Çünkü dediğim gibi devletin sırtında ağır yük var. Bunun kalkması lazım." Görüşünü aktardı.
Bir gazetecinin "Sigortalı olmayan çok insan var. Özel hastaneler bu yükü kaldırabilir mi?" şeklindeki sorusuna Koç, "Devlet hastaneleri de bakamıyor. Daha çok yatırıma ihtiyaç var." yanıtını verdi.

Koç Üniversitesi tarafından tıp fakültesi açılması yönünde çalışmaların sürdürüldüğünü de açıklayan Rahmi Koç, fakülte kurmanın o kadar kolay bir iş olmadığını, üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Hem teknik bilgi, hem mali güç, hem zaman, hem mekan. Bir çok şey lazım." dedi.
"Türkiye'nin tıp fakültesine ihtiyacı var mı?” sorusunu ise Koç, "Var. Yalnız Türkiye'de değil, bütün dünyada tıp o kadar süratle ilerliyor ki bunu götürecek bilim adamları kafi süratte yetişemiyor. Bizim memlekette değil, bu Amerika'da da böyle, Almanya'da da böyle İngiltere'de de böyle." şeklinde yanıtladı.

Açılış öncesi kısa bir konuşma yapan Rahmi Koç, 1995 yılında mali krize giren Amerikan Hastanesi'ni Vehbi Koç Vakfı'nın devir aldığını, aradan geçen 12 yılda ise 100 milyon dolardan fazla yatırım gerçekleştirdiğini dile getirdi. Koç, Amerikan Hastanesi'nin dünyanın önde gelen hastaneleri ile boy ölçüştüğüne dikkat çekti.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül de hastanenin sıkıntılı, sorunlu bir dönemde Koç Vakfı'nca devralındığını belirterek, bugün muhteşem bir düzeye getirildiğini vurguladı. Sarıgül, hastanenin Türkiye'nin medar-ı iftiharı olduğunu söyledi.

Hiç yorum yok: