10 Mayıs 2008 Cumartesi

VIOXX DOSYASI-1: "Türkiye’de Vioxx’tan 4 bin kişi ölmüş olabilir"

Uğur Dündar’ın sunduğu Arena, dünyada binlerce insanın ölümüne yol açtığı ispatlanan ‘Vioxx’ adlı ilaçtan Türkiye’de de 4 bin kişinin ölmüş olabileceğini ortaya koydu.

Dün akşam CNN Türk’te yayımlanan ARENA programında ‘Vioxx’ ve ‘Celebrex’ adlı iki antiromatizmal ilaçla ilgili Türkiye’de bugüne kadar hiçbir işlem yapılamadığı vurgulandı. İki ilaca bugüne kadar 200 milyon dolar ödeyen Türkiye’de, Vioxx’un 15 bin kişi üzerinde ciddi koroner kalp yetmezliği ve damar hastalıklarına yol açmış olabileceği, bunlardan 4 binden fazla kişinin de ölmüş olabileceği tahmin ediliyor. İlaç Eczacılık Genel Müdürü Dr. Orhan Gümrükçüoğlu da bu ilaçlardaki yan etkiler yüzünden bazı hastaların hayatlarını kaybetmiş olabileceğini kabul etti.

Amerikalı bilim adamı Prof. David Graham, Vioxx’u pazarlayan ilaç devi Merck-Sharp Dohme tarafından gizlenen gerçeklerle ilgili araştırmasını Amerikan Senatosu’nda açıklamıştı. Graham’ın 2 milyon 300 bin kişi üzerinde yaptığı araştırmaya göre, 8 bin 143 kişi Vioxx yüzünden kalp ve damar hastalıkları ile ilgili yan etkilere maruz kaldı ve bunlardan yüzde 27’si, yani 2210 kişi inme ve felç geçirerek hayatını kaybetti. Sadece ABD’de 2,5 milyar dolar cirosu bulunan Vioxx nedeniyle ABD’de toplam 30 bin kişinin ölmüş olabileceği açıklandı.

BİZDE TESPİT YOK

Bu açıklamanın ardından, tüm dünyada bu ilaçtan kaynaklanan ölümler bilimsel olarak tespit edilmeye başlandı. Mağdurlar ilaç firması adına davalar açtılar, ama Türkiye’de hiçbir şey yapılmadı. Türkiye’de yıllardır hiçbir doktor, hastalarında gördükleri yan etkilerle ilgili olarak Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü Türk İlaç Advers Etkilerini İzleme ve Değerlendirme Merkezi’ne bildirimde bulunmadı. Bu nedenle Türkiye’de de 4 milyon kutu satılan Vioxx’la ilgili tespit yapılamadı. Türkiye’de ölümlerin ardından rutin otopsi yapılmaması da bu tespiti olanaksız hale getirdi.

Avrupa Klinik Farmakoloji Derneği Onursal Başkanı Prof. Dr. Cankat Tulunay, Graham’ın araştırmalarından yola çıkarak, Türkiye’de Vioxx yüzünden 4 binden fazla kişinin ölmüş olabileceğini söyledi. Prof. Tulunay, ‘Türkiye’de jenerikleriyle birlikte 4 milyon kutu satılan Vioxx’un 15 bin kişi üzerinde ciddi koroner kalp yetmezliği ve damar hastalıklarına yol açmış olabilir. Bunların yüzde 27’si, yani 4 binden fazla kişi hayatını kaybetmiş olabilir’ dedi.

ÖLÜMCÜL ETKİLERİNİ GİZLEDİLER

Geçen hafta uluslararası ajansların verdiği habere göre, yine antiromatizmal etkili Celebrex adlı ilacın da ölümcül yan etkilerinin olduğu açıklanmış, bu yan etkilerin 1999’da üretici Pfizer tarafından tespit edilmesine rağmen, kamuoyundan gizlendiği ortaya çıkmıştı. Türkiye’nin bugüne kadar bu iki ilaca 200 milyon dolar ödediği, ilaçların Türkiye’de ABD’dekinden farklı prospektüslerle satıldığı, yan etkilerinin gizlendiği 5 yıl önce Prof. Dr. Cankat Tulunay tarafından gündeme getirilmişti.

http://webarsiv.hurriyet.com.tr/2005/02/08/596361.asp

08.02.2005

Hiç yorum yok: