10 Mayıs 2008 Cumartesi

VIOXX DOSYASI-3: "Katil ilaç Türkiye`de 2.5 milyon kutu sattı"

ABD`de romatizma ilacı Vioxx kullanan 140 bin kişinin kalp hastalığına yakalandığı tahmin ediliyor. Bizde de ilaç 4 yılda 2.5 milyon kutu satıldı.

Kalp krizine neden olduğu gerekçesiyle geçtiğimiz ekimde tüm dünyada piyasadan çekilen Vioxx adlı romatizmal ağrı kesici ilacın yan etkileriyle ilgili tartışmalar bitmiyor.

Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi (FDA ) uzmanlarından Dr. David Graham `ın, Vioxx üzerinde yaptığı araştırma korkunç gerçeği ortaya çıkardı. Graham , ilaç 1999`da piyasaya sürüldükten sonra ABD `de 88 bin ile 140 bin kişinin kalp ve damar hastalıklarına yakalanmış olabileceğini söyledi.

Türkiye `de de 2000 yılında piyasaya çıkan ilaç, yılda yaklaşık 600 bin kutu satılıyordu. Yani 4 yılda yaklaşık 2 milyon 500 bin kutu Vioxx Türkiye `de tüketildi.

Üretici firma, ilacın yan etkilerinin 18 ay kullanılmışsa ortaya çıktığını belirtirken, uzmanlar bu etkinin kişiye göre değiştiğini söylüyor. ABD `de bu ilacı üreten Merck aleyhine birçok tazminat davası açılmıştı.

88 BİN KİŞİ RİSK ALTINDA

Dr. Graham `ın araştırması, İngiliz tıp dergisi The Lancet `ın internet sayfasında yayınlandı. Graham , Vioxx kullanan hastaların kalp hastalıklarına yakalanma riskinin diğer romatizma ilaçları kullananlara göre yüzde 34 fazla olduğunu belirtti. Graham , 1999 Ocak ayıyla 2001 Eylül sonu arasında Vioxx kullanan 1 milyondan fazla Kaliforniyalı hastanın durumlarını inceledi. Bukişilerin 8 bin 143`ünün enfarktüs geçirdiği, bu vakaların yüzde 27`sinin ölümle sonuçlandığı bildirildi. Graham , araştırmayı Amerika `ya genişleterek en az 88 bin kişinin Vioxx yüzünden kalp ve damar hastalıklarına yakalanmış olabileceği sonucuna vardığını belirtti.


80 ÜLKEDE SATILDI

Geçtiğimiz 30 Eylül`de ABD `nin üçüncü büyük ilaç şirketi olan Merck , önceki yılki hasılatı 2.5 milyar dolar olan ilacın satışını tüm dünyada durdurmuştu.12.5, 25 ve 50 mg olarak Türkiye `de 2000 yılından beri satılan Vioxx `un satış miktarı yılda 600 bin kutuydu. İlacın fiyatı miligram ve tablet sayısına göre 28 milyon 650 bin lira ile 57 milyon lira arasında değişiyordu. İlaç Emekli Sandığı ve Bağ -Kur gibi kurumlar tarafından da alınıyordu. Merck Sharp Dohme İlaçları Limited Şirketi Genel Müdürü Kevin Ali `nin verdiği bilgiye göre 80 ülkede satılan Vioxx , ilk 18 aylık verilere göre Vioxx ve plasebo (ilaç görünümlü etkisiz madde) verilen deneklerde kalp krizi veya inme riski açısından herhangi bir fark görülmediğini söyledi. Ali , ancak 18 ayın üzerinde ilacı kullanan hastalarda kardiyovasküler rahatsızlık riskinin artış gösterdiğini kaydetti.

İnci DÖNDAŞ - HABER MERKEZİ

http://www.tumgazeteler.com/?a=794359

Hiç yorum yok: