10 Mayıs 2008 Cumartesi

VIOXX DOSYASI-4: VIOXX SATIŞI YASAKLANDI

`Vioxx` Türkiye`de 30 Eylül 2004`te toplatıldı

Daha çok romatizmal ağrıların tedavisinde kullanılan `Vioxx` adlı ilaç Türkiye`de yasaklandığı tarihe kadar 2.5 milyon kutu sattı.

1999 yılında Türkiye`ye ithal edilen ilaç, kalp ve damar hastalıklarına yol açtığı anlaşılınca 30 Eylül 2004 tarihinde piyasadan toplatıldı.

Vioxx , ilacın imalatçısı ABD `li Merck firmasının isteğiyle bütün dünyada olduğu gibi raftan indirildi.

Eczacılar Vioxx `un eklem ağrısı ve romatizma hastalarına önerildiğini belirterek `Sağlık Bakanlığı bu ilacın Türkiye `de satışını yasakladı. İlacı getiren firma bütün eczanelerden ilacı topladı. Biz de o tarihten beri Vioxx satmıyoruz` dedi.

Sadece İngiltere `de 2 bin kişiyi öldürdü İlacı İngiltere `de 400 bin kişinin kullandığı ve 2 bin kişinin ilaç nedeniyle hayatını kaybetmiş olabileceği sanılıyor. İngiliz Daily Mail gazetesi, İngiltere `den Amerikan ilaç firmasına binlerce dava açılabileceğini belirtti. Dava açmaya hazırlananlardan biri de Güney Galler `den 64 yaşındaki Maureen Watt. Watt, eşinin Vioxx kullandığı dönemde geçirdiği kalp krizinden hayatını kaybettiğini söylüyor. Halihazırda sadece Liverpool kentinde 60 kişinin dava açmak için başvuruda bulunduğu açıklandı.

Özkan TAMİRAK / İSTANBUL

2005-08-21 Akşam

Hiç yorum yok: