10 Mayıs 2008 Cumartesi

VIOXX DOSYASI-7 : "İlaç değil zehir "

‘Nimesulid’ etken maddeli ilaçlar, ölümcül yan etki nedeniyle toplatılırken, romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılan ‘Vioxx’ ve ‘Celebrex’ adlı ilaçların da benzer şekilde ‘ölüm’ saçtığı belirtildi

Sağlık Bakanlığı’nca, ağrı kesici ve ateş düşürücü olarak kullanılan ‘nimesulid’ etken maddeli 9 ilacın, ‘’ölümcül yan etki’’ nedeniyle toplatılması, halk arasında paniğe yol açtı.

Türkiye Klinik Farmakoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cankat Tolunay ise paniğe kapılınmaması gerektiğini belirtti. Uzmanlar, vatandaşların bu ilaçları kullanmamasını isterken, dünyada ilaçla ilgili ölüm vakasının 1 tane olduğunu, bu nedenle paniğe kapılacak bir durum olmadığını söylediler.

Karaciğeri olumsuz etkiliyor

Prof. Dr. Tolunay, ilacın Finlandiya’da kullananlarda karaciğerleri olumsuz etkilediğinin görüldüğünü, bu şekilde 60’ın üzerinde vaka tespit edildiğini bildirdi. Bunun üzerine Finlandiya sağlık otoritelerinin, ilaçların ruhsatını askıya aldığını ve Avrupa ilaç otoritesi ‘EMEA’ye müracaat ettiğini anlatan Prof. Dr. Tolunay, İspanya sağlık otoritelerinin de 2 hafta önce aynı kararı aldığını hatırlattı. Prof. Dr. Tolunay, EMEA’nın, ilacın üretici firması ‘’Helsinn’’e 1 Eylül 2002 tarihine kadar süre verdiğini ve müdafaasını bildirmesini istediğini kaydetti. Prof. Dr. Tolunay, bunun ardından Eylül ayından sonra ilacın ya tamamen piyasadan kaldırılacağını ya da yan etkiler konusunda prospektüsüne yeni bilgiler koyulacağını anlattı.

Başka tehlikeli ilaçlar da var

Prof. Dr. Tolunay, ‘’Sağlık Bakanlığı’nın bu davranışını takdir ediyorum ama Bakanlık bu ilaçta bu kadar hassas davranırken, neden çok daha ciddi yan etkileri olan ‘Vioxx’ ve ‘Celebrex’ adlı ilaçlar hakkında bir şey yapmıyor’’ dedi.

Bu ilaçların, Avrupa ve ABD’de yakın takibe alındığını ve ilaçların Türkiye’de daha çok romatizmal ağrılarda kullanıldığına işaret ederek, ‘’Bu iki ithal ilaç çok daha ciddi yan etkileri sahip. Daha fazla ölüm vakası var. Türkiye’de peynir ekmek gibi satılıyor’’ dedi.

Yılda 2 milyon adet kullanılıyor

Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı Mehmet Domaç da ‘’nimesulid’’ içeren ilaçların Türkiye’de yılda 2 milyon kutu kullanıldığını belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın talimatının kendilerine ulaştığını, eczanelerin ilaçları toplayarak depolara gönderdiğini, depoların da ilaçları firmaya iade edeceğini anlattı.

13.05.2002

http://www.yenimesaj.com.tr/index.php?haberno=2006891&tarih=2002-05-13

Hiç yorum yok: