11 Mayıs 2008 Pazar

Vioxx'un Türkiye`deki prospektüsü: "dünyadakinin aksine her derde deva..."

İlaçta ikinci skandal

Emine ALGAN

Osteoporoz tedavisinde kullanılan Vioxx adlı ilacın Türkiye`deki prospektüsünde dünyadakinin aksine her derde deva oluyor

Türk ilaç sektörü VATAN `ın açıkladığı `ilaçta sahte belge skandalı`yla çalkalanırken bir de prospektüs skandalı ortaya çıktı. Kemik erimesi (osteoporoz) tedavisi için ruhsatı olan Vioxx adlı ilacın prospektüsünde, ABD menşeeli ilacın orijinalinde bulunmayan çok sayıda hastalığa da iyi geldiği öne sürülüyor.


Sanki aspirin


12.5 ve 25 mg`lık ilacın adet ağrısı ve eklem ağrısında etkili olduğu belirtilirken, 50 mg`lık tabletin prospektüsünde, diş cerrahisi ve büyük ortopedik cerrahi müdahalelerin yanı sıra belfıtığı, kemikteki tümör cinsi ağrılar buna eklenerek ilacın marifetleri genişliyor.


Skandalı ortaya çıkaran Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Cankat Tulunay. ilaçla ilgili olarak Sağlık Bakanlığı `na verdiği dilekçede, `Dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan etkilerinin, Türkiye `de bulunmasını nasıl açıklarsınız` diye soruyor. Ancak Tulunay, dilekçesine yanıt alamamış.


Dünyada 9 kişi


Prof. Tulunay, `Dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir ilacın böyle endikasyonları yoktur. Tüm literatürde bu konuda iki yayın vardır. Bunlardan biri Brezilya `dan bir vaka, diğeri 2002`de yayımlanan çalışmadır. Bu çalışmada 9 hastaya Vioxx verilmiş, 3`ünde iyileşme tespit edilmiştir. Çalışmanın hiçbir kontrolü ve geçerliliği yoktur.`


ABD `deki Vıoxx `ta bulunmuyor.


Vioxx `un ABD `de FDA tarafından onaylı prospektüsünde bu tür endikasyonlar bulunmuyor. İlacın orijinalinde `beş günden uzun süre kullanımının emniyeti bilinmemektedir` denirken, Türkiye `deki prospektüsün `dozaşımı` bölümünde: `Klinik çalışmalarda Vioxx ile dozaşımı bildirilmemiştir` deniyor.


Merck Sharp &Dohme ilaç firmasından yapılan açıklamada ise Vioxx `un Avrupa ve ABD `deki prospektüslerinde endikasyonlarının Osteoartit, Romatoid artrit, akut ağrı, dismenore ve migren olarak geçtiği bildirilerek, Türkiye `de `akut ağrı` ibaresinin açıklamalarına genişçe yer verildiği belirtildi.

2004-05-11
Vatan

Hiç yorum yok: