11 Mayıs 2008 Pazar

Özel hastanelerden itiraf gibi savunma:“Bu yolsuzluklar mutlaka yapılıyordur."

Abdullah Dirican
16.08.2005

Özel hastanelerden savunma: Başbakan rakamları görünce bize plaket verecek


Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Özel sektörün ‘kazları bulduk tüyleri yolalım’ havasına girmemesi gerekir.” şeklindeki sözlerine özel hastane yöneticilerinden cevap geldi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Başkanı Muharrem Usta, sosyal güvenlik kurumlarından gelen hastaların özel hastanelerde daha ucuza tedavi edildiğini söyledi. Usta, “Her hastanın özel hastanelerde SSK’ya kaç liraya mal olduğu belli. Devlet hastanelerinin rakamları da belli. SSK eğer bu bilgileri Başbakan’a verirse Başbakan’ın özel sağlık sektörüne plaket vereceğine inanıyorum.” dedi. Usta, Başbakan Erdoğan’a bu bilgileri aktarmak istediklerini ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz günlerde özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili ifadelerini değerlendiren Muharrem Usta, SSK ve diğer sosyal güvenlik kurumlarından özel hastaneye gönderilen hastaların daha ucuza tedavi edildiğini savundu. Başbakan Erdoğan’ın bu sözlerle geçmişten gelen bir handikabı dile getirdiğini belirten Usta, şöyle konuştu: “Başbakan’ın bu anlamda çok rahat olması gerekir. Biz özel sektör olarak bu konuda kafasını yormaması gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü veriler elde. Örneğin SSK ile özel hastaneler anlaşma yaptı. Her hastanın SSK’ya kaç liraya mal olduğu belli, devlet hastanelerinde yapılan tedavilerin maliyeti de belli. İkisi karşılaştırıldığı zaman özel sağlık sektörüne giden hastaların devlete daha ucuza mal olduğu görülecektir.”

Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sektördeki çürük elmaların temizlenmesi yönündeki ifadelerine de değinen OHSAD Başkanı Usta, sağlık sektöründeki çürük elmaların diğer sektörlerden daha fazla olmadığını ifade etti. Usta, “Bu tür yolsuzluklar mutlaka yapılıyordur. Çürük elmalar her sektörde olduğu gibi vardır. Bugün de bu işleri yapmaya çalışanların olduğuna ben de inanıyorum; ama eskisi kadar olduğuna inanmıyorum. Artık çok daha şeffaf ve cezalar çok daha fazla.” dedi. SSK ile özel sektör arasında yapılan anlaşmadan sonra, özel hastane ve sağlık kuruluşlarının tek bir dernek çatısı altında toplandığını hatırlatan Usta’nın verdiği bilgiye göre OHSAD çatısı altında her ay hastane sahipleri ve başhekimlerle toplantı yapılıyor. Toplantılarda hastane yetkililerine “Suiistimalin yanına bile yaklaşmayın.” talimatı veriliyor.

OHSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Florence Nightingale Hastaneleri Genel Koordinatörü Mücahit Atmanoğlu ise Başbakan’ın açıklamaları hakkında “Bu sözleri üzerimize almadık.” derken özel hastaneler ile kamu hastaneleri arasındaki fiyat farkının normal olduğunu kaydetti. Kamu hastanelerinin bütün harcamalarının devlet tarafından karşılandığı ve vergi ödemediğini söyleyen Atmanoğlu, “Ancak aşırı fiyatla yapan yerleri de tasvip etmem. Bu konuda bize gelen bilgiye göre asıl şikayet kamu hastanelerinden.” dedi. Gaziosmanpaşa Hastanesi Başhekimi ve OHSAD’ın Yönetim Kurulu üyelerinden Sedat Azak da, Başbakan’ın değerlendirmesinin geçmişe yönelik olduğunu belirtti. Azak, “Bu göz korkutmak için, bundan sonra böyle şeyler yapılmasın diye söylenmiştir.” yorumunda bulundu. Kamu ile özel hastaneler arasında paket anlaşmalar olduğunu belirten Azak, bu yöntemle bir fiyat şişirmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Azak, Sağlık Bakanlığı’nın özel sektörün şikayetlerini dinleyerek ortak çözüm bulması gerektiğini savundu.

http://www.medimagazin.com.tr/haber_33769.html?PHPSESSID=935d3407fe46841286c5c41eaa4f2ca6

Zaman

Hiç yorum yok: