16 Haziran 2008 Pazartesi

İstanbul'da 18 doktora ilaç yolsuzluğundan dava açılıyor

10-06-2008
Kamu hastaneleri gözaltına alındı!

“İksir” ve “Acı Reçete” operasyonlarını büyüteç altına alan Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, yeni usulsüzlükler de belirledi. 18 doktora da dava açılabilecek


Soruşturmanın ilki, sahte, çalıntı ve tarihi geçmiş ilaçları yeniden piyasa süren çeteye karşı yürütülen İksir operasyonuyla başladı.

Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu, “Acı Reçete operasyonu”yla ilgili olarak yaptığı inceleme sonucunda, 18 doktor hakkında 8 yıla kadar kamu davası açılabileceğine karar verdi. Eczacıları kapsayan “İksir operasyonu” dosyasıyla karşılaştırma yaparak sonuca ulaşan kurul, devletin kurumlarının farklı yöntem ve yollarla soyulduğunu da tespit etti ve soruşturmanın ikinci bir ayağı başlatıldı. Bu kapsamda İstanbul’daki kamu hastaneleri, müfettişler tarafından incelemeye alındı.

Skandalda yeni bulgular
İstanbul’daki tüm kamu hastanelerinde inceleme yapan ve şu anda Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışmalarını sürdüren müfettişlerin, bugüne dek ulaştığı iddia edilen yeni bulguların bazıları şöyle:
Bazı hastanelerin polikliniğinde, özellikle bir hastanenin çocuk polikliniğinde yüz binlerce YTL tutarında ilaçların, kime yazıldığı ve nereye gittiği bilinmiyor.
Devlet hastanelerinde görev yapan bazı laborantlar, özel laboratuvar kurdular. Buraya gelen hastaların tetkiklerini ise çalıştıkları kamu hastanesinde yaptılar.
İlaç firmalarıyla anlaşma yapan ve hastalara bu firmaların ilaçlarını ağırlıklı olarak yazan bazı doktorlar, hastane veya semt polikliniği için verilen promosyon malzemelerini kendi özel muayenehanesine götürdü.
n İhaleyle alınıp depolara konulan bazı ilaçlar kayboldu, bazılarının da miadının doldu.

İksir ve Acı Reçete...
İstanbul’daki kamu hastanelerini inceleme altına aldıran soruşturmanın ilki, Mart 2007’de sahte, çalıntı ve tarihi geçmiş ilaçları yeniden piyasa süren çeteye karşı yürütülen “İksir operasyonu”yla başladı. Kasım 2007’de ise, bu kez “Acı Reçete” adı altında bir operasyon düzenledi. Soruşturmayı yürüten Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı, zanlı doktorlar hakkında dava açmak için başvuruda bulundu. İstanbul Valiliği ile Sağlık Müdürlüğü’nün yazısı üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından oluşturulan Teftiş Kurulu, yalnızca ifadeleri almakla kalmadı, “Acı Reçete operasyonu” bulgularıyla “İksir Operasyonu” belgelerini karşılaştırdı. 29 Mayıs 2008’de de, raporunu tamamladı.

Menfaat karşılığı yardım
Kurul, 19 doktorun, “Haklarında soruşturma yapılan örgütsel mekanizma ile angajman içerisine girdikleri, bu grupların talepleri doğrultusunda hastaları görmedikleri halde menfaat karşılığı reçete tanzim etmek suretiyle sahte resmi belge tanzimi gerçekleştirdikleri, bu şekilde örgütsel yapıya dahil olmamakla birlikte menfaat karşılığı bilerek ve isteyerek yardım ettikleri” kanaatine vardı.
Kurul, İstanbul’un dört bir yanındaki hastanelerde görev yapan 19 doktor hakkında Savcılığa, evrakta sahtecilik ve görevi kötüye kullanma suçuyla, 8 yıla kadar kamu davası açılması için soruşturma izni verilmesine karar verdi. Kurul, İstanbul Valiliği’ne sunulan ön inceleme raporunu, soruşturmayı yapan Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.

İşte hastaneler ve o doktorlar
Haklarında soruşturma izni verilen doktorlar ve görev yaptıkları sağlık kuruluşları şöyle: Beylikdüzü Kavaklı 3 Nolu Sağlık Ocağı’ndan B.S., 112 Acil Servis Başhekimliği’nden B.B., Bahçelievler Semt Polikliniği’nden S.Ö., Nişantaşı Semt Polikliniği’nden E.Ü.B, İstanbul Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden A.Ö, Z.B, S.B, F.Z.A ve Z.B, Bahçelievler Merkez Sağlık Ocağı’ndan H.N., Bayrampaşa Altıntepsi Sağlık Ocağı’ndan M.N., Bakırköy Prof. Dr. Mahzar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden G.S., C.D. ve T.Y., Gaziosmanpaşa Bağlarbaşı Sağlık Ocağı’ndan Ö.İ., Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Topçular Semt Polikliniği’nden S.T, Eyüp Devlet Hastanesi’nden A.T., Bahçelievler Verem Savaş Dispanseri’nden D.A.


Milliyet / Şükran Özçakmak

Hiç yorum yok: