02 Eylül 2007
Amerika’da İlaç Firmalarının Lobi Firmalarına Talimatı;
"Önce Kar, Sonra İnsan"
ABD’nde ilaç firmalarının lobi faaliyetleri gittikçe artıyor. Parlamentoda tartışılmakta olan olan ilaç ve FDA ile ilgili yeni düzenlemeler ilaç firmalarının korkulu rüyası.
Özellikle son yıllarda yeni ilaçlarda ortaya çıkan ölüm ve ciddi yan etkiler halkı olduğu kadar parlamentoyu da etkilemiş görünüyor. Halkı sömürmeye devam etmekte olan ilaç firmaları ise halk sağlığını bir yana bırakarak karlarının azalmaması için her platformu kullanıyorlar.
Pfizer, 2007 yılının ilk 6 ayında hükümet nezdinde lobi faaliyetlerini sürdürmesi için Nickles grubuna 150.000 dolar ödedi. Pfizer lobisini eski Senato Bütçe komitesi başkanı Stacey Hughes yürütüyor.
Diğer taraftan ABD “The Pharmaceutical Research and Manufacturers of America” Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP Grubu’na 2007 yılının ilk yarısında 300.000 dolar ödeyerek reçeteli ilaçların emniyeti ile ilgili kararları durdurma peşinde.
“Advanced Medical Technology Association” 1.6 milyon dolar harcayarak ilaç emniyeti, tıbbi aletler ve patent reformuyla ilgili düzenlemeleri etkilemeye çalışıyor.Bu grup Kongre dışında FDA, Beyaz Saray ve Sağlık Bakanlığı’nda da lobi faaliyetlerini sürdürüyor.
Novartis ise 100.000 dolar harcayarak özellikle Medicare düzenlemeleri ile ilgili olarak parlamentoda lobi faaliyeti sürdürüyor. Novartis’in lobi faaliyetlerini ise eski senatörlerden Jeremy Rabginovitz ve Lois Capps yürütüyor.
Teva ise 1.1 milyon dolar harcayarak jenerik ilaç ve yeni patent kanunu ile ilgili düzenlemeleri etkilemeye çalışıyor. İsrail sermayeli Teva kongre dışında FDA, Sağlık Bakanlığı, Federal Trade (Ticaret) Komisyonu'nda da lobi faaliyetlerinde bulunuyor.
Daha önceki haberlerimizde de bildirdiğimiz gibi lobi faaliyetlerine en çok para koyan firma Merck. Merck 2007 ilk yarısında 2.3 milyon dolar harcayarak özellikle hükümetin fiyat kontrolu getiren kararlarına karşı çıkıyor. Bu amaçla Kongre dışında da çeşitli kurumlarda lobi faaliyetlerini sürdürüyor.
Göz ilaçları alanında otorite Allergan firması da 200.000 dolar harcayarak Medicare kanunun çıkmaması için uğraşıyor.
Lobicilerin en enterasanı ise çeşitli firmaların ortak olduğu “The American Association of Diabetes Educators”!!!. Bu grup Medicare’de diyabet ilaçlarının kısıntıya uğramaması için çaba gösteriyor ve ölümcül ilaçların bile geri ödeme listesine alınmasına uğraşıyor. Lilly, Merck, Novartis gibi firmalar bu birliğin üyesi.
10 Mayıs 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder