“İlaç Tebliği’ne Göre, Roche’un Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu’nun Saptadığı İlaçlarının Ruhsatlarının Askıya Alınması Gerekiyor.”
Neden olduğu “kamu zararı”nı ödeyeceğine dair ROCHE ile Sağlık Bakanlığı arasında bir protokol yapıldığı ve ROCHE firmasının bu protokol gereği ödemeyi taahhüt etmiş olduğu “kamu zararı”nı ödemediği, bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın NEUPOGEN isimli ilacı Geri Ödeme Listesi’nden çıkarttığının iddia edildiğini yazmışsınız .
Sağlık Bakanlığı’na taahhüt ettiği Protokol’e uymayan ROCHE’un durumu ortadadır. ROCHE’un yöneticilerine trilyonluk ödeme yaparken, Devlete beş kuruş vergi vermediği, daha çok ilaç satmak için her türlü yöntemi çekinmeden, pervasızca uyguladığı, ilaç tanıtım yönetmeliklerine uymadığı, anlaştıkları doktorlar vasıtası ile gizli gizli sağlık taramaları düzenledikleri, sonucunda da “yeni hastalar ya da hastalıklar türeterek” sadece ilaçlarının reçetelenmesini sağladıkları, ecza depoları üzerinde uyguladıkları “cezalandırma” yöntemi ile SSK ihalelerine sadece anlaşmalı olduğu depoları soktuğu ve tekel yarattığı ve bunun sonucunda Devlet kuruluşu olduğu için en yüksek fiyatları kamuya uyguladığı günlerdir basında ve televizyonlarda haber olmaktadır.
7 ve 9 Ekim 2006 tarihlerinde KANALTÜRK televizyonu ana haber bülteninde “ROCHE ÖZEL DOSYASI” adı altında geniş yer verilen haberde; Sağlık Bakanlığı’nın 29-11-2005 tarihli 33/17, 94/10 no’lu raporunda ROCHE ilaç firmasının aşağıda isimleri belirtilmiş ilaçlarda Bakanlığa YANLIŞ ve/veya YALAN ve/veya EKSİK beyanda bulunarak, IMS verilerine göre en ucuz referans ülke fiyatlarına nazaran yüksek beyan suretiyle kamuyu zarara soktuğu tespit edilmiştir.
ÜRÜN ADI
FİRMA
IMS
Referans Fiyatı (Euro)
Sağlık Bakanlığı'na Beyan Edilen Referans Fiyat (Euro)
Bir Kutuda Oluşan Tazmine Esas Kamu Zararı (Euro)
PEGASIS
ROCHE
191,06
204,00
12.94
POLMOZYME
ROCHE
609,76
657,87
48,11
KYTRIL
ROCHE
71,50
113,43
41,93
XENICAL
ROCHE
50,78
52,54
1,76
DILATREND 6,25
ROCHE
4,98
5,5
0,52
DILATRAND 25
ROCHE
11,15
11,97
0,82
TILCOTIL Ampul
ROCHE
0,498
0,67
0,17
TILCOTIL Tablet
ROCHE
8,41
9,02
0,61
Bunun sonucunda; “kamu zararı”na neden olunduğu Sağlık Bakanlığı'nın kendi raporunda tespit edilmiştir.
Ancak, bugüne kadar bu “kamu zararları”nın tahsili ile ilgili hukuk davası açılmamıştır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı’nın 29.11.2005 tarihli kendi raporunun 55.sayfasında, "Firmalar zamanında doğru bilgi vermediklerinden dolayı, bu sorumlulukları çerçevesinde Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına Dair 9 ve 11.maddeler gereğince..." diye belirtilmiştir.
Sağlık Bakanlığı'nın Raporu’nda sözünü ettiği 9.madde şöyle demektedir: "Referans alınan ülkelerde orijinal ürün fiyatının %5 veya daha fazla oranda düşmesi halinde ürünün imal veya ithalini gerçekleştiren firma 30 gün içinde Bakanlığa başvurarak yeni fiyat almak zorundadır. Bu süre içinde bildirimde bulunmadığı Bakanlık tarafından tespit edilen ürünlere 2.Derecede Geri Çekme işlemi uygulanır ve 30 gün dahil bildirimde bulunulmayan sürenin 3 katı süre ile RUHSAT ASKIYA ALINIR. Bu sürenin sonunda yeni fiyat verilerek askıya alma işlemi kaldırılır."
Bakanlık'ın tespit ettiği ROCHE ilaçlarının Bakanlık'ın kendi tebliğine göre şu anda yalan beyan süresinin 3 katı süre ile ASKIYA ALINMASI ve PİYASADAN TOPLATILMASI GEREKMEKTEDİR.
Yasalar uygulanmak için olduğuna göre, hukuk devleti olmamızın gereği olarak, bu tebliğin uygulanarak ROCHE ilaçlarının askıya alınması, toplatılması ve haksız kazancın ROCHE'dan tahsil edilmesi gerekirken, Sağlık Bakanlığı yetkilileri ROCHE’un sözünde duracağını inanarak bir ödeme protokolü imzalar. Bakanlık’a 10 ilacında yanlış beyanda bulunarak aldığı yüksek fiyat sayesinde kamudan haksız kazanç elde eden ROCHE firmasının hangi sözüne hangi yetkili güvenmiştir?
Bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkililerinin derhal görevlerinin gereğini yaparak, yukarıda belirtilen ROCHE ilaçlarının ruhsatlarının, İlaç Tebliği gereği (yanlış beyan süresinin 3 katı süre) askıya alınması ve piyasadakilerin de 2.derecede geri çekme ile piyasadan toplanması gerekmektedir. Aksi takdirde yetkililerin görevi ihmal, görevi kötüye kullandığı ve bilerek ve isteyerek kamu zararına sebep olduğu anlamı doğmaktadır.
Üstelik de bu ilaçların daha ucuz muadilleri de mevcuttur.
http://www.farmamedya.com/index.php?module=haberler&num=a3fb4fbf9a6f9cf09166aa9c20cbc1ad
10 Mayıs 2008 Cumartesi
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder