10 Mayıs 2008 Cumartesi

DEVLET ECZANE ÜZERİNDEN REÇETE İLE SOYULUYOR

778 ECZANEDEN İLAÇ VURGUNU YAPILDIĞI SAPTANDI

Müfettişler, ilaç yolsuzluğundan devletin yaklaşık 16.4 milyon YTL 'hortumlandığını' ortaya çıkardı.Adı yolsuzluğa karışan 778 eczanenin sözleşmesi fesh edildi. İlaç yolsuzlukları, sahte reçete, sahte kupür ve sahte sağlık kurulu raporları üzerinden gerçekleşti.Son iki yılda yapılan ilaç yolsuzluğundan devletin yaklaşık 16.4 milyon YTL "hortumlandığı" ortaya çıktı.

Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur müfettişlerince 1 Ocak 2005-30 Haziran 2007 tarihleri arasında yapılan 347 soruşturmada devletin 16.4 milyon YTL zarara uğratıldığı tespit edildi. Müfettiş raporları üzerine 778 eczanenin sözleşmesi fesh edildi.

Müfettişlerin bilgi işlem kayıtlarında yaptığı incelemelerde bir hastaya bir yılda yüzlerce "antibiyotik" reçetesi düzenlendiği ve birçok bölgede ortalamanın çok üzerinde ilaç tüketimi belirlendi. Bu durum rapora, "Bir yılda 800-900 enjektabl antibiyotik reçete edilmesi gibi hayatın normal akışına uygun olmayan vakalara rastlanıldı" diye yansıdı.

SAHTE KUPÜRLÜ VURGUN

Müfettişlerin raporlarına göre ilaç yolsuzlukları sahte reçete, sahte kupür ve sahte sağlık kurulu raporları üzerinden gerçekleşti. Devlet, sahte reçeteden 4 milyon 582 bin 368 YTL, sahte kupürden 5 milyon 399 bin 259 YTL, sahte sağlık kurulu raporlu reçetelerden de 568 bin 70 YTL zarara uğratıldı. Eczanelerin içinde bulunduğu şebekelerin sahte reçete, kupür ve sağlık kurulu raporlarını kurumlara fatura ederek devletten 16 milyon 462 bin 382 lira tahsil ettiği belgelendi. Soruşturma raporları sonunda ülke çapında anlaşması bulunan 778 eczanenin sözleşmesi fesh edildi. Kurum tarafından sözleşmesi fesh edilen eczanelerin çok kısa sürede "ihtiyati tedbir" kararı alarak fiilen fesih yaptırımından kurtuldukları vurgulandı.

YOLSUZLUKTA İLK ON İL

Müfettişler ilaç yolsuzluğunda "Top-9" ilin listesini de çıkardı. Yolsuzluk soruşturmaları; Şanlıurfa, İstanbul, Ankara, Antalya, Kocaeli, Bursa, Adana, Ağrı, Diyarbakır ve Batman'da yoğunlaştı. Raporda, ilaç yolsuzluğuna dönük bazı müfettiş raporlarına da yer verildi.

İşte birkaç örnek:

* Müfettiş Ebru Füsungil tarafından Antalya'da yapılan tahkikatta; 'Azro 500 mg 3 tb' isimli antibiyotik ilacın SSK'ya 978 kutu fatura edildiği, bu ilaçların 365 kutusunun Dr. Vasfi Kıyak tarafından reçete edilen ve Yeni Özlem eczanesinden karşılanan ilaçlardan oluştuğu, takip eden ayda da SSK'ya il genelinde fatura edilen bin 29 kutu antibiyotiğin 463'ünün yine aynı hekim tarafından yazıldığı ve aynı eczaneden karşılandığı belirlendi.

* Müfettiş İzzet Aydın Yüce tarafından Ankara'da yapılan tahkikatta; 'Tavanic 500 mg tb' isimli antibiyotik ilacın RTÜK'e 95 kutu fatura edildiği, bu ilaçların 87 kutusunun Dr. Nermin Aydın tarafından reçete edilen ve Bilkent Çamlıpark eczanesinden karşılanan ilaçlardan oluştuğu, takip eden yılda da RTÜK'e aynı antibiyotikten il genelinde fatura edilen yüz kutu antibiyotiğin 93'ünün yine aynı hekim tarafından yazıldığı ve aynı eczaneden karşılandığı belirlendi.

14.03.2007

(BUGÜN)

Hiç yorum yok: