13 Mayıs 2008 Salı

'Neşter'de rüşvetin belgesi: SARDUNYA'da Ödemeler Salur'dan ; Tapu Meday'dan...

Neşter'de rüşvetin belgesi de oldu!

Murakıplar, yatırılan paraların doktorlar tarafından birkaç saniyede çekildiğini tespit etti. Yasadışı ilişki ortaya çıkarıldı

TOLGA ŞARDAN, GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Neşter Operasyonu'nda gözaltına alınan ve tutuklanan doktorların firmaların harcırahlarıyla yurtdışına gittiği, medikal firmaların, doktorların evlerinin tapu işlemlerini yürüttüğü ve aidatlarını yatırdığı, firmaların bankaya yatırdığı paraları da doktorların birkaç saniyede çektiği belirlendi.

Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan, Kaçakçılık ve Organize Suçlar Mücadele Daire Başkanlığı ile Ankara polisince yürütülen operasyonda ulaşılan bilgiler şöyle sıralandı:

• Derviş Oral, 40'a yakın banka hesabı ve 8 villadan oluşan servetinin kaynağı olarak, eşi Doç. Dr. Havva Oral'ın muayenehanesinden elde edilen kazancı gösterdi. Ancak Havva Oral'ın 2002'de Maliye'ye 3 milyar lira gelir gösterdiği anlaşıldı.

• Oral, Angora Evleri'nden aldığı 140 bin dolarlık villayı, bir şirkette 230 milyon lira maaşla çalışan oğlu Özay'ın üzerine yaptırdı. Oral, kendisi ve eşi adına da, aynı yerde 310 bin dolarlık bir villa daha satın aldı.

• Oral ve gözaltına alınan Prof. Dr. Kenan Ömürlü'nün Angora Evleri'ndeki villalarının senet ödemeleri, MEDAY Medikal çalışanları Selçuk Salur, Yusuf Yener, Tekin Kutlu ve Murat Danacıoğlu tarafından yapıldı.

Oral'ın MESA Koru Sitesi'ndeki evinin bazı aidatlarını da Salur ödedi. Evin tapu işlemlerini MEDAY Medikal yaptı, tapuyu da firma çalışanı Salih Uğur aldı.

• Yeminli murakıplar, TERA Medikal'ın sahibi Mert Aygen'in doktorların hesabına yatırdığı paraları yine doktorların birkaç saniye içinde çektiğini ortaya çıkardı.

• Son 3 - 4 yılda Angora Evleri'nden 7 villa alan Aygen, Mehmet Metin'in eşi Ayşe Özden Metin'in hesabına 181 bin dolar yatırdı. Mehmet Metin de bu parayı Adana Gazipaşa'dan çekti.


Oral, suçlamaları reddetti

Tutuklanan Derviş Oral, ifadesinde suçlamaları kabul etmedi. Malvarlığının kendi birikimi olduğunu savunan Oral, "Karı koca birikimimiz" ifadesini kullandı. Oral, tıbbi ilaç satan firmalarının yetkililerinden rüşvet aldığı iddiaları konusunda da "Benim paraya ihtiyacım yok" dedi.


Ucuz tekliflerin dosyaları kayıp

• Prof. Oral, 17 hesabını açıklamakta zorlandı.

• Oral ve ailesi kongrelere firmaların paralarıyla gitti.

• Tutuklanan TERA Medikal'ın sahibi Mert Aygen, eşinin kardeşi Hakan Coşkun adına hesap açtırarak; Oral, Metin ve Özmen'e para aktardı.

• Bürokratlar, daha önce SSK'ya yüksek fiyattan malzeme satan firmalardan 1998 protokolüne göre, bu paraları geri istemeliydi. Ancak hiçbir işlem yapmayarak görevlerini ihmal ettikleri için gözaltına alındılar.

• Bürokratların malvarlığında 50 - 100 milyar artış oldu.

• 1998 protokolünden sonra REYSAŞ, GTS ve OMMED firmaları, SSK'ya ucuz malzeme satmayı teklif etti. Ancak bürokratlar teklif dosyalarını "kaybetti."



Profesör Özmen gözaltına alındı

Neşter operasyonunda bu kez SSK'nın üst düzey dört eski bürokratı ve tanınmış kardiyologlardan Prof. Dr. Ferhan Özmen, gözaltına alındı. Önceki gün Prof. Oral ve Doç. Metin tutuklandı. Dün de, Özmen'le birlikte SSK eski Genel Müdür yardımcıları Ertan Rıfat Telhan, Cahit Pekyardımcı, Satın Alma Dairesi eski Başkanı Fikri Üçgül ve Sosyal Güvenlik Kuruluşları Başkan Vekili Demirhan Atasoy, iki medikal firma temsilcisiyle beraber gözaltına alındı. Şu ana kadar 8 kişinin tutuklandığı operasyonda iddianamenin 10 gün içinde tamamlanacağı, tutuklanmayan çok sayıda doktor ve firma yetkilisinin de "rüşvet almak - rüşvet vermek"le suçlanacağı kaydedildi.

http://www.milliyet.com.tr/2003/04/30/siyaset/siy03.html

Hiç yorum yok: