10 Mayıs 2008 Cumartesi

VIOXX DOSYASI-5: "Vioxx`un eşdeğerleri de piyasadan çekiliyor"

Kriz ve felç riski taşıyan Vioxx`un eşdeğerleri de piyasadan çekiliyor

Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Kalp krizi ve felç riskini artırdığı için üretici firma tarafından piyasadan çekilen Vioxx`un 6 eşdeğeri de bugünden itibaren toplanıyor

Kalp krizi ve felç riskini artırdığı gerekçesiyle Merck Sharp & Dohme firması tarafından, Vioxx adlı ilacın tüm dünyada piyasadan çekilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, aynı etken maddeli 7 ilacı daha piyasadan toplatıyor.

İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü Beşeri Tıbbi Ürünler Ruhsatlandırma Danışma Komisyonu üyelerinden oluşan Bilim Kurulu , dün sabah toplanarak Vioxx adlı ilacın geri çekilmesinden sonra ne yapılacağını görüştü. 6 saat süren toplantıdan sonra Vioxx `un eşdeğeri olan Eczacıbaşı `na ait Ecrox , Biofarma `ya ait Vioref, Nobel `e ait Reox , Sanovel `e ait Rakstane, Ali Raif `e ait Romarid ve Fako `ya ait Rofemax adlı ilaçların da eczane ve depolardan toplatılmasına karar verildi.


2`nci derece geri çekme istemi


Genel Müdür Gümrükçüoğlu , ikinci derece geri çekme işlemini, `İlacın eczaneden depoya, depodan üretici firmaya iadesi` olarak açıkladı. Yani Türkiye `deki tüm eczaneler, ellerindeki Vioxx ve eşdeğeri 7 ilacı depolara, depolar da tüm ilaçları firmalarına iade edecek.


Bilim Kurulu , üçüncü derece geri çekme işlemi kararı verseydi, eczane raflarındaki ilaçlara dokunulmayacak, bunlar bittikten sonra depo ve firmalardan yeni ilaç sevk edilmeyecekti. Ancak rofecoxib etken maddeli Vioxx `un yol açtığı risklerin ağırlığı nedeniyle, raflardaki ilaçların da toplatılması uygun görüldü.

Haber : Emine ALGAN

2004-10-02 Vatan

Hiç yorum yok: